Trochę pracochłonna, ale efekt bardzo satysfakcjonuje. Przepis: Michel Roux "Ciasta"
Składniki (forma 24cm) :
300g ciasta na tarty (przepis niżej) lub ciasta kruchego
6 jabłek deserowych, ok. 850g
1 strąk wanilii, przekrojony wzdłuż
60g masła
80g drobnego cukru
Ciasto:
250g mąki
125g masła, pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
1 jajko
1 łyżeczka drobnego cukru
1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli
40ml zimnej wody
Ciasto: Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać wodę, delikatnie połączyć palcami z resztąciasta. Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto, odpychając je od siebie 4-5 razy, aż będzie gładkie. Utworzyć z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki. Ciasto, które nam zostanie po zrobieniu tarty możemy zamrozić i przechowywać tak około 3 miesiące.
Tarta z jabłkami: Rozwałkować ciasto na koło o grubości 3mm i wylepić nim lekko wysmarowaną płytką (3cm) formę średnicy 24cm. Wstawić do lodówki na min. 20min.
Nagrzać piekarnik do 200stopni. Jabłka obrać ze skówrki, usunąć gniazda nasienne i przekroić na pół. Każdą połówkę położyć na desce i pokroić w plastry grubości 2mm. Włożyć jedną trzeciąjabłek do rondla. Pozostałe trzymać ściśle spakowane (żeby nie ściemniały)> Do rondla z jabłkami wlać 50ml wody, dodać strąk wanilii i masło, gotować na wolnym ogniu do miękkości. Zdjąć z ognia,usunąć wanilię i rozgnieśćjabłka do konsystencji musu. Odstawić do ostygnięcia. Zrobićsyrop: w małym garnuszku rozpuścićcukier w 40ml wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 4-5min. Odstawić do ostygnięcia.
Nakłuć delikarnie spód z ciasta. Wyłożyć mus z jabłek i rozsmarować po całej powierzchni. Ułożyć rząd plasterków jabłek na samym brzegu, potem następny w odwrotnym kierunku. Środek wypełnić małymi kawałkami, tworząc rozetkę. Piec ok. 35min. na złoto.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić tartę w formie przez co najmniej 20min. Posmarować wierzch jabłek syropem, wyjąć na talerz, żeby danie odrobinę ostygło. Podawać pokrojone w trójkąty, ja dodałam jeszcze gałkę lodów śmietankowych. Smacznego!
Wszystkiego najlepszego wszystkim blogerom z okazji Dnia Bloga! :)
11 komentarze:
Wcale się nie dziwię, że zamówili 4 - wygląda przepysznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej!
No, faktycznie nic dziwnego, że rodzice poczuli ochotę na więcej :3 Z chęcią spałaszowałabym kawałek tej Twojej tarty! Prezentuje się wspaniale.
ja jutro mam w planach zrobic z malinami :)
piękne, domowe ciasto! :)
Wygląda jak w bardzo dobrej restauracji! Podziwiam! Na pewno jeszcze lepiej smakuje niż wygląda :)
dziękuję :)
Uwielbiam tą tarte, tak szczerze to chyba jedyna rzecz która wyszła mi z tej książki :) A ten sposób ułożenia jabłek to już w ogóle jest genialny.
Poważnie? :D W takim razie zrobię z niej jeszcze jakieś ciasto, jestem ciekawa czy się uda. A mogę wiedzieć, który z przepisów się nie udał? :)
piękna tarta! :) musi być pyszna! ;)
jak ja dawno nie jadłam tarty
wygląda a smakuje rewelacja
Prześlij komentarz