Tarta z jabłkami

Ta tarta zrobiła wielkie wrażenie. Upiekłam ją po południu, a wieczorem już jej nie było. Rodzice powiedzieli, że kolejnym razem chcą takie cztery :D

Trochę pracochłonna, ale efekt bardzo satysfakcjonuje. Przepis: Michel Roux "Ciasta"

Składniki (forma 24cm) :
300g ciasta na tarty (przepis niżej) lub ciasta kruchego
6 jabłek deserowych, ok. 850g
 1 strąk wanilii, przekrojony wzdłuż
60g masła
80g drobnego cukru

Ciasto:
250g mąki
125g masła, pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
1 jajko
1 łyżeczka drobnego cukru
1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli
40ml zimnej wody

Ciasto: Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać wodę, delikatnie połączyć palcami z resztąciasta. Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto, odpychając je od siebie 4-5 razy, aż będzie gładkie. Utworzyć z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki. Ciasto, które nam zostanie po zrobieniu tarty możemy zamrozić i przechowywać tak około 3 miesiące.

Tarta z jabłkami: Rozwałkować ciasto na koło o grubości 3mm i wylepić nim lekko wysmarowaną płytką (3cm) formę średnicy 24cm. Wstawić do lodówki na min. 20min.
Nagrzać piekarnik do 200stopni. Jabłka obrać ze skówrki, usunąć gniazda nasienne i przekroić na pół. Każdą połówkę położyć na desce i pokroić w plastry grubości 2mm. Włożyć jedną trzeciąjabłek do rondla. Pozostałe trzymać ściśle spakowane (żeby nie ściemniały)> Do rondla z jabłkami wlać 50ml wody, dodać strąk wanilii i masło, gotować na wolnym ogniu do miękkości. Zdjąć z ognia,usunąć wanilię i rozgnieśćjabłka do konsystencji musu. Odstawić do ostygnięcia. Zrobićsyrop: w małym garnuszku rozpuścićcukier w 40ml wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 4-5min. Odstawić do ostygnięcia.
Nakłuć delikarnie spód z ciasta. Wyłożyć mus z jabłek i rozsmarować po całej powierzchni. Ułożyć rząd plasterków jabłek na samym brzegu, potem następny w odwrotnym kierunku. Środek wypełnić małymi kawałkami, tworząc rozetkę. Piec ok. 35min. na złoto.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić tartę w formie przez co najmniej 20min. Posmarować wierzch jabłek syropem, wyjąć na talerz, żeby danie odrobinę ostygło. Podawać pokrojone w trójkąty, ja dodałam jeszcze gałkę lodów śmietankowych. Smacznego!



Wszystkiego najlepszego wszystkim blogerom z okazji Dnia Bloga! :)

11 komentarze:

Dzikowiec at: 31 sierpnia 2012 10:25 pisze...

Wcale się nie dziwię, że zamówili 4 - wygląda przepysznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej!

whiness at: 31 sierpnia 2012 10:30 pisze...

No, faktycznie nic dziwnego, że rodzice poczuli ochotę na więcej :3 Z chęcią spałaszowałabym kawałek tej Twojej tarty! Prezentuje się wspaniale.

Magda at: 31 sierpnia 2012 15:46 pisze...

ja jutro mam w planach zrobic z malinami :)

Ola at: 31 sierpnia 2012 16:25 pisze...

piękne, domowe ciasto! :)

Paulina Gotuje at: 31 sierpnia 2012 17:05 pisze...

Wygląda jak w bardzo dobrej restauracji! Podziwiam! Na pewno jeszcze lepiej smakuje niż wygląda :)

Becia at: 31 sierpnia 2012 17:26 pisze...

dziękuję :)

aleglodomorek at: 31 sierpnia 2012 23:08 pisze...

Uwielbiam tą tarte, tak szczerze to chyba jedyna rzecz która wyszła mi z tej książki :) A ten sposób ułożenia jabłek to już w ogóle jest genialny.

Becia at: 1 września 2012 15:21 pisze...

Poważnie? :D W takim razie zrobię z niej jeszcze jakieś ciasto, jestem ciekawa czy się uda. A mogę wiedzieć, który z przepisów się nie udał? :)

Patrycja Wójcik at: 2 września 2012 18:51 pisze...

piękna tarta! :) musi być pyszna! ;)

lekki brzusio at: 3 września 2012 09:54 pisze...

jak ja dawno nie jadłam tarty

Anonimowy at: 4 września 2012 11:34 pisze...

wygląda a smakuje rewelacja

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Obserwatorzy Google+

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)