Składniki (15 sztuk wielkości dłoni bez palców):
ciasto:
1 jajko
1 żółtko
100g mrożonego, siekanego szpinaku
300g mąki pszennej
szczypta soli
farsz:
200g serka ricotta
około 3 łyżeczki pesto z bazylii (do smaku)
bazylia suszona (do smaku)
sól
pieprz
Rozbełtujemy jajko i żółtko, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Wlewamy masę jajeczną do przesianej mąki, mieszamy, dodajemy rozmrożony szpinak, ponownie mieszamy, a następnie zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. W miseczce mieszamy ricottę, pesto i bazylię. Musimy dużo próbować, żeby nadzienie miało dość wyraźny smak. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy na dwa dość cienkie prostokąty. Na jednym z nich co 4-5cm układamy kulki farszu. Przykrywamy drugim prostokątem, dociskamy, aby obie warstwy się połączyły. Miejsca między dwoma kulkami serowego farszu przyciskamy palcem, aby szczelnie się skleiły i przejeżdżamy po nich nożem. Brzegi wzmacniamy poprzez naciskanie ząbkami widelca.W ten sposób otrzymujemy kwadratowe ravioli. Gotowe pierożki gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 4min, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy. Podajemy polane roztopionym masłem.
A ja znowu wyjeżdżam, tym razem nad morze. Mam nadzieję, że pogoda będzie dopisywała, bo mam zamiar wrócić brązowa :) Kolejny wpis za 2 tygodnie!
9 komentarze:
skoro mają w sobie szpinak, to już je lubię
pyszne!:)
Pychota:)
Beciu, fantastyczne! Uwielbiam!!!
Pozdrawiam Cię:)
Super :)
kocham takie szpinakowe pyszności! Baw się dobrze nad morzem! :)
musisz to jak najszybciej zmienic! musisz zjesc owsianke! :-)
kocham szpinak więc z pewnością trafiłaś w mój gust ;)
Wyglądają przepysznie;)))
Prześlij komentarz