Ravioli szpinakowe z farszem z ricotty

Jak już jesteśmy przy pierogach, to dzisiaj zrobiłam ich włoski odpowiednik - ravioli. Dokładnie moje smaki, bo uwielbiam takie potrawy i ogólnie kuchnię włoską. Jestem z nich dumna, ciasto nie za bardzo chciało współpracować, bo było dość twarde, ale na szczęście wszystko się udało i wyszło pyszne. Warto było się trochę z nim pomęczyć.


Składniki (15 sztuk wielkości dłoni bez palców):
ciasto:
1 jajko
1 żółtko
100g mrożonego, siekanego szpinaku
300g mąki pszennej
szczypta soli

farsz:
200g serka ricotta
około 3 łyżeczki pesto z bazylii (do smaku)
 bazylia suszona (do smaku)
sól
pieprz

Rozbełtujemy jajko i żółtko, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Wlewamy masę jajeczną do przesianej mąki, mieszamy, dodajemy rozmrożony szpinak, ponownie mieszamy, a następnie zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. W miseczce mieszamy ricottę, pesto i bazylię. Musimy dużo próbować, żeby nadzienie miało dość wyraźny smak. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy na dwa dość cienkie prostokąty. Na jednym z nich co 4-5cm układamy kulki farszu. Przykrywamy drugim prostokątem, dociskamy, aby obie warstwy się połączyły. Miejsca między dwoma kulkami serowego farszu przyciskamy palcem, aby szczelnie się skleiły i przejeżdżamy po nich nożem. Brzegi wzmacniamy poprzez naciskanie ząbkami widelca.W ten sposób otrzymujemy kwadratowe ravioli. Gotowe pierożki gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 4min, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy. Podajemy polane roztopionym masłem.

 


 A ja znowu wyjeżdżam, tym razem nad morze. Mam nadzieję, że pogoda będzie dopisywała, bo mam zamiar wrócić brązowa :) Kolejny wpis za 2 tygodnie!

9 komentarze:

asieja at: 3 sierpnia 2012 17:44 pisze...

skoro mają w sobie szpinak, to już je lubię

CornerWithRecipes at: 3 sierpnia 2012 19:00 pisze...

pyszne!:)

AZgotuj! at: 3 sierpnia 2012 19:06 pisze...

Pychota:)

KUCHARNIA, Anna-Maria at: 3 sierpnia 2012 19:09 pisze...

Beciu, fantastyczne! Uwielbiam!!!
Pozdrawiam Cię:)

Zielaczek at: 3 sierpnia 2012 19:48 pisze...

Super :)

Dominika at: 3 sierpnia 2012 21:29 pisze...

kocham takie szpinakowe pyszności! Baw się dobrze nad morzem! :)

Magda at: 4 sierpnia 2012 15:24 pisze...

musisz to jak najszybciej zmienic! musisz zjesc owsianke! :-)

Ola at: 10 sierpnia 2012 10:58 pisze...

kocham szpinak więc z pewnością trafiłaś w mój gust ;)

Wiktoria Wachowicz at: 25 sierpnia 2012 19:22 pisze...

Wyglądają przepysznie;)))

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Obserwatorzy Google+

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)