Cukier wanilinowy – przyprawa stosowana w cukiernictwie jako tańszy zamiennik cukru waniliowego. Uzyskiwana jest w wyniku zmieszania cukru z waniliną lub z etylowaniliną. (...) Syntetyczne dodatki aromatyzujące uzyskiwane są najczęściej z miazgi drzewnej i nie mają wszystkich cech naturalnej wanilii
No właśnie. Czy nie lepiej przygotować własny, domowy cukier waniliowy z prawdziwej laski wanilii, a nie z miazgi drzewnej?
Składniki:
szklanka cukru
laska wanilii
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, wyjmujemy ziarenka. Do słoiczka wsypujemy cukier, wsypujemy ziarenka, mieszamy. W cukrze zakopujemy też laskę. Słoik szczelnie zakręcamy. Cukier będzie gotowy po około 2 tygodniach.
Tak jak mówiłam, kupiłam książkę kucharską. A właściwie dwie, bo trafiłam na promocję. I tak oto jestem posiadaczką książek Michela Roux "Jajka" oraz "Ciasta". Powiem w skrócie, że jestem zachwycona. Bardzo dobre przepisy (jeden już wypróbowany) i fantastyczne zdjęcia. Szczegółowa recenzja wkrótce.
4 komentarze:
pozycja obowiązkowa w każdej kuchni:) jeszcze cukier cynamonowy jest bardzo przydatny:) pozdrawiam.
Domowy jest najlepszy. :)
w szafce, w pojemniczku mam nawet kilka lasek wanilii, moze nadszedl czas, aby je wykorzystac :)
cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy, to u mnie podstawa :) I masz rację z takim cukrem wszystko smakuje zupełnie inaczej.
Pozdrawiam ciepło :)
Prześlij komentarz