Papryki faszerowane mięsem mielonym

Sezon na papryki uważam za otwarty :). Jadłam je na sobotni obiad, ale takie papryki są też idealne na kolację. Jej piękny czerwony kolor od razu poprawia nastrój po ciężkim dniu i cieszy oczy. Korzystajmy z tego, że na dworze jest tak ciepło i jedzmy ją na dworze-gwarantuję, że będzie smakować jeszcze lepiej! Zdjęcia są, jakie są - chciałam jak najszybciej zabierać się do jedzenia!
 


Składniki:
6 papryk
500g mięsa mielonego
dwa woreczki ryżu (u mnie brązowy)
kilka pieczarek
cebula
pomidor
oliwa do smażenia
sól
pieprz
kulka mozzarelli

Ryż podgotowujemy (nie do miękkości, przez około połowę czasu podanego na opakowaniu). Odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia.
Cebulkę i pieczarki kroimy i podsmażamy na oliwie. Pomidora kroimy w kostkę, też podsmażamy. Papryki myjemy, odcinamy ich górną część i wyjmujemy wszystko ze środka (nasionka itp.). W misce mieszamy ryż, mięso mielone, cebulkę z pieczarkami i pomidora. Przyprawiamy do smaku. Powstałym farszem faszerujemy papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni i pieczemy przez 30-40 minut. Mozzarellę kroimy w plasterki i na 5minut przed końcem pieczenia przykrywamy nią papryki. Podajemy i jemy jeszcze gorące, chociaż w sumie wydaje mi się, że na zimno też byłyby niezłe. Nie wiem, w każdym bądź razie jadłam je tylko na ciepło. :) Smacznego!


Paprykujemy 3

4 komentarze:

CornerWithRecipes at: 10 września 2012 18:28 pisze...

papryki wyglądają pysznie :)

Ola at: 11 września 2012 13:07 pisze...

porwę sobie jedną na obiad, pozwolisz? ;)

Becia at: 11 września 2012 14:32 pisze...

jasne, smacznego :)

blissful at: 11 września 2012 18:57 pisze...

Fajnie wygladają, tylko ze względu na moją wege akcję musiałbym zastąpić czymś mięsko... Muszę kiedyś coś podobnego zrobić :)

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Obserwatorzy Google+

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)