Składniki:
6 papryk
500g mięsa mielonego
dwa woreczki ryżu (u mnie brązowy)
kilka pieczarek
cebula
pomidor
oliwa do smażenia
sól
pieprz
sól
pieprz
kulka mozzarelli
Ryż podgotowujemy (nie do miękkości, przez około połowę czasu podanego na opakowaniu). Odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia.
Cebulkę i pieczarki kroimy i podsmażamy na oliwie. Pomidora kroimy w kostkę, też podsmażamy. Papryki myjemy, odcinamy ich górną część i wyjmujemy wszystko ze środka (nasionka itp.). W misce mieszamy ryż, mięso mielone, cebulkę z pieczarkami i pomidora. Przyprawiamy do smaku. Powstałym farszem faszerujemy papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni i pieczemy przez 30-40 minut. Mozzarellę kroimy w plasterki i na 5minut przed końcem pieczenia przykrywamy nią papryki. Podajemy i jemy jeszcze gorące, chociaż w sumie wydaje mi się, że na zimno też byłyby niezłe. Nie wiem, w każdym bądź razie jadłam je tylko na ciepło. :) Smacznego!
4 komentarze:
papryki wyglądają pysznie :)
porwę sobie jedną na obiad, pozwolisz? ;)
jasne, smacznego :)
Fajnie wygladają, tylko ze względu na moją wege akcję musiałbym zastąpić czymś mięsko... Muszę kiedyś coś podobnego zrobić :)
Prześlij komentarz