Składniki:
1 cukinia
2-3 cebule
3-4 marchewki
po 2 łyżki masła i oliwy z oliwek
1l bulionu (może być z kostki)
sól
pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Cukinie umyć, obrać, wydrążyć pestki za pomocą łyżki a następnie pokroić w kostkę. Marchewki i cebulę obrać. Marchewki pokroić w plasterki, a cebulę pociąć w większą kostkę.
W większym garnku rozgrzać masło i oliwę z oliwek. Następnie wrzucić marchewki i dusić około 2min, po czym dodać kawałki cukinii i cebuli. Dusić do czasu, aż warzywa zmiękną. Amatorzy pikantnych potraw mogą doprawić zawartość garnka ostrą papryką w proszku lub drobno posiekaną papryczką chili (dodałam ostrą paprykę w proszku).
Podduszone warzywa zalać bulionem (najlepiej użyć warzywnego lub drobiowego) Następnie do zawartości garnka wsypać 1 łyżeczkę ziół prowansalskich (można użyć też innych suszonych ziół, np. tymianku lub cząbru), po czym całość dobrze połączyć i gotować jeszcze ok. 20min, od czasu do czasu mieszając.
Zupę zdjąć z ognia i zmiksować blenderem, uzyskując krem o gładkiej konsystencji. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można rozrzedzić ją odrobiną wody. Zawartość garnka doprawić solą i pieprzem. Zupę można zaciągnąć śmietaną (nie zaciągałam). Po doprawieniu danie jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Potrawę można podawać z pieczywem (dałam grzanki). Smacznego :)
6 komentarze:
bardzo lubię zupy- kremy ! z tym, że w moim domu tylko ja je lubię :/
Mniam, za zupami wszelkimi nie przepadam, ale TAKĄ zupę to bym zjadła! ^^
Oj, myślę, że taka zupa smakowałaby każdemu, nawet tym negatywnie nastawionym do kremów :)
Sama niedawno robiłam i mogę powiedzieć, że zupy z cukini są pyszne!
Przyszłam do Ciebie na zupę ;) U mnie po włoskiej z rzepy, kolejna - i też z kabaczka :)
Ostatnio polubiłam zupy krem a ten przepis wydaje się być fajny i bardzo ciekawy ;)
Prześlij komentarz