Drożdżówki z jabłkami i cynamonem

Czy wspominałam już, że kocham robić drożdżówki? ;) Wszystko jedno jakie: z budyniem, owocami, kruszonką czy lukrem.Ważne, żeby były puszyste i z dużą ilością nadzienia. Właśnie takie są najlepsze.

Te były częścią prezentu urodzinowego dla mojej mamy. Bardzo jej smakowały. Dwie, jeszcze gorące zjadła od razu, a na drugi dzień wzięła jedną do pracy, i mówiła, że była równie pyszna. Takie bułeczki można ozdobić kruszonką, albo-tak jak ja- posypać cukrem.

źródło przepisu: kotlet tv


Składniki (około 10 sztuk):
400 g mąki pszennej typ 550
190 g wody
1 jajko
15 g świeżych drożdży
1 łyżka masła
1 łyżeczka soli
mały słoik jabłek duszonych
cynamon
jajko do smarowania

Drożdże rozpuszczam w wodzie (można dodać 1 łyżeczkę cukru).
Dodaję rozpuszczone drożdże do mąki, dodaję pozostałe składniki i wszystko mieszam
Następnie wyrabiam ciasto i jak już będzie miało kształt kuli to smaruję olejem i wkładam do miski, by wyrosło. Odstawiam na około 1 godzinę. 
Wyrośnięte ciasto wyjmuję z miski, odrywam kawałki ciasta (wychodzi ok. 10 bułeczek).
Każdy kawałek lekko rozpłaszczam, nakładam łyżkę jabłek i posypuję cynamonem. Zlepiam w bułeczkę.
Odkładam do wyrastania na niecałą godzinę. (zapomniałam)
Wyrośnięte smaruję jajkiem (znowu zapomniałam :D), a następnie wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę ok. 15 minut, aż będą rumiane. Smacznego.



7 komentarze:

piotej at: 12 września 2012 17:14 pisze...

mniam;) pyszności!

asieja at: 12 września 2012 17:25 pisze...

jedni lubią je robić, inni lubią zjadać..;-)

Dzikowiec at: 12 września 2012 17:39 pisze...

Pyszności! Uwielbiam drożdżówki, a Twoje są mega-wypasione nadzieniem! :)

Becia at: 12 września 2012 17:57 pisze...

haha, prawda :D

Patrycja at: 12 września 2012 19:38 pisze...

Pyszne!

teenager ;) at: 13 września 2012 05:47 pisze...

super pomysł na śniadanie do szkoły ,pycha !

Anonimowy at: 20 stycznia 2013 22:13 pisze...

Przepyszne :)!

Prześlij komentarz

Search This Blog

Ładowanie...

Obserwatorzy

Obserwatorzy Google+

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (3) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) brkfst (8) bułki słodkie (9) bób (2) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (14) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (76) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (8) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (6) pancakes (4) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) pączki (1) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (25) tarty (6) torty (5) trufle (2) truskawki (2) tłusty czwartek (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (2) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (23) zima (14) zupy (3) śliwki (4) żółtka (4)