środa, 12 września 2012

Drożdżówki z jabłkami i cynamonem

Czy wspominałam już, że kocham robić drożdżówki? ;) Wszystko jedno jakie: z budyniem, owocami, kruszonką czy lukrem.Ważne, żeby były puszyste i z dużą ilością nadzienia. Właśnie takie są najlepsze.

Te były częścią prezentu urodzinowego dla mojej mamy. Bardzo jej smakowały. Dwie, jeszcze gorące zjadła od razu, a na drugi dzień wzięła jedną do pracy, i mówiła, że była równie pyszna. Takie bułeczki można ozdobić kruszonką, albo-tak jak ja- posypać cukrem.

źródło przepisu: kotlet tv


Składniki (około 10 sztuk):
400 g mąki pszennej typ 550
190 g wody
1 jajko
15 g świeżych drożdży
1 łyżka masła
1 łyżeczka soli
mały słoik jabłek duszonych
cynamon
jajko do smarowania

Drożdże rozpuszczam w wodzie (można dodać 1 łyżeczkę cukru).
Dodaję rozpuszczone drożdże do mąki, dodaję pozostałe składniki i wszystko mieszam
Następnie wyrabiam ciasto i jak już będzie miało kształt kuli to smaruję olejem i wkładam do miski, by wyrosło. Odstawiam na około 1 godzinę. 
Wyrośnięte ciasto wyjmuję z miski, odrywam kawałki ciasta (wychodzi ok. 10 bułeczek).
Każdy kawałek lekko rozpłaszczam, nakładam łyżkę jabłek i posypuję cynamonem. Zlepiam w bułeczkę.
Odkładam do wyrastania na niecałą godzinę. (zapomniałam)
Wyrośnięte smaruję jajkiem (znowu zapomniałam :D), a następnie wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę ok. 15 minut, aż będą rumiane. Smacznego.



7 komentarzy:

  1. jedni lubią je robić, inni lubią zjadać..;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Uwielbiam drożdżówki, a Twoje są mega-wypasione nadzieniem! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł na śniadanie do szkoły ,pycha !

    OdpowiedzUsuń