Czekoladowe grzechu warte

Zacznę od tego, że to ciasto pochodzi od Nigelli, a jak coś pochodzi od Nigelli, to jest to słodkie, ciężkie, poprawiające humor i niesamowicie pyszne. Jest boginią, chociaż, muszę przyznać, jej przepisy nie zawsze mi pasują. Podoba mi się za to jej sposób bycia. Wylizywanie łyżek z czekoladowego kremu, zalotne uśmiechy i spontaniczność są powodem, dla których czasami siadam przed telewizorem i oglądam jej program.
Ciasto "czekoladowa krówka" jest idealne dla wielbicieli czekolady. Ciągnący się, lepki środek zwieńczony słodką, przepyszną polewą to idealny poprawiacz nastroju, lekarz złamanego serca i towarzysz, coraz zimniejszych już, wieczorów. Jest ciężkie, więc jeden kawałek nasyci nawet największego smakosza. Przepis podchodzi z książki "Nigella gryzie", jest jednak trochę zmodyfikowany. Nigella piecze dwa blaty i przekłada je kremem, ja jeden, a krem jest tylko na wierzchu. Jestem przekonana, że w obydwu przypadkach smakuje wyśmienicie.

Składniki:
na ciasto:
400 g mąki
250 g cukru
100 g jasnego cukru muscovado lub innego cukru trzcinowego (w ostateczności może być zwykły, biały cukier)
50 g najwyższej jakości kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3 jajka
150 ml kwaśnej śmietany (np. 18%)
1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub 2 łyżki cukru wanilinowego)
175 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
125 oleju kukurydzianego lub innego oleju roślinnego
300 ml zimnej wody

na polewę (robiłam z połowy składników, stąd takie dziwne proporcje):
88 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao min. 70%)
125 g miękkiego masła
138 g cukru pudru
0,5 łyżki ekstraktu waniliowego (lub łyżka cukru wanilinowego)

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Formę o średnicy 20 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. W dużym naczyniu mieszamy razem mąkę, cukry, cukier wanilinowy (jeśli używamy go zamiast ekstraktu waniliowego), kakao, sól, proszek i sodę. W innym naczyniu miksujemy jajka, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Używając miksera, dokładnie mieszamy razem rozpuszczone masło i olej, a następnie łączymy je z wodą. Dodajemy jednocześnie wszystkie suche składniki i miksujemy na niskich obrotach. Po dodaniu jajek ucieramy, aż wszystkie składniki się połączą, a następnie przelewamy do formy.
Pieczemy ciasto przez 1 h 15 min (do chwili, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy po wyjęciu). Następnie pozwalamy im przestygnąć w formach (ok. 15 min), po czym wyjmujemy i studzimy całkowicie.
Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Pozwalamy jej ostygnąć.
W innej misce ucieramy masło, aż stanie się miękkie i kremowe, dodajemy przesiany cukier puder i ucieramy, aż masa stanie się lekka i puszysta. Potem dodajemy ekstrakt waniliowy (albo cukier wanilinowy) i czekoladę i ucieramy dalej na gładką, błyszczącą masę.
Powstałą polewą smarujemy ciasto z każdej strony. Gotowe, smacznego!


18 komentarze:

Izaa at: 15 sierpnia 2014 11:06 pisze...

pieknie wygląda

Agnieszka at: 15 sierpnia 2014 11:26 pisze...

przygarniesz mnie na kawałek, błaaaaaagam ! :)

Magda Lena at: 15 sierpnia 2014 11:53 pisze...

Już wiem, jakie ciasto będzie u mnie królowało w jesiennie wieczory :)

Paulina at: 15 sierpnia 2014 12:10 pisze...

Powaliłaś mnie na kolana tym ciachem! *.*

Pam. at: 15 sierpnia 2014 12:25 pisze...

NA prawdę grzesznie wygląda :D

Smakołyki Bereniki at: 15 sierpnia 2014 12:37 pisze...

Pięknie się prezentuje z polewą, a smak zapewne niebiański, bo ciężkie, wilgotne ciasta czekoladowe nie mogą smakować inaczej :)

Hania at: 15 sierpnia 2014 12:40 pisze...

uwielbiam czekoladowe ciacha!
te wygląda obłędnie *-*

Nicole Niki at: 15 sierpnia 2014 12:41 pisze...

o kurcze...wygląda idealnie!

Agata at: 15 sierpnia 2014 15:11 pisze...

ja uwielbiam Nigellę i jej przepisy! nie są może najzdrowsze, ale z pewnością najpyszniejsze (:

Olka at: 15 sierpnia 2014 15:11 pisze...

Zajrzałam i.... aż ślinka mi cieknie :) chętnie bym zjadła kawałeczek tego rozpustnie pysznego ciasta..... Zapraszam częściej do siebie :)

Olga Pi at: 15 sierpnia 2014 17:08 pisze...

Mniam, prawdziwa czekoladowa rozpusta!

Natalie at: 15 sierpnia 2014 20:00 pisze...

Rzeczywiście warte grzechu! Wpadam na kawałek ;)

kuchniainspirowananatura at: 15 sierpnia 2014 21:54 pisze...

zdecydowanie niebanalnie wygląda :)

Sosna at: 16 sierpnia 2014 13:36 pisze...

Wygląda znakomicie! *.*

olala at: 16 sierpnia 2014 20:02 pisze...

Grzechu warte będzie pasowało do czarnej jak diabeł kawy . ;)

Magda C. at: 17 sierpnia 2014 11:36 pisze...

Bogato czekoladowe, rewelacja! :)

gin at: 17 sierpnia 2014 20:23 pisze...

Obłędne :) Po zjedzeniu kawałka takiego ciasta świat od razu wydaje się lepszy :)

Monika Kozłowska at: 6 września 2014 23:24 pisze...

Wygląda obłędnie! Super przepisy na blogu :)

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Obserwatorzy Google+

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)