Placki z cukinii

Sezon na cukinię w pełni. Jest tania, smaczna, a do tego bardzo uniwersalna. Jakiś czas temu zostałam obdarowana całą siatką tego warzywa, prosto z ogródka mojej przyjaciółki. Musiałam przygotować z niej coś ciekawego, padło na placki.
W wersji wytrawnej, obiadowej. Kształtem odbiegają od ideału, lecz smak nadrabia wszystko. Placki są niesamowicie delikatne i rozpływają się w ustach. Mają łagodny smak, więc doskonale pasuje do nich jogurt grecki, bałkański czy feta. Do tego garść pachnącego koperku, pomidorki koktajlowe i, voilà, możemy zajadać.
madame edith


 Składniki:
1 porcja
1 mała cukinia (300-350g)
1 jajko
1 czubata łyżka mąki żytniej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
 
olej do smażenia
koperek
ser feta/jogurt grecki/jogurt bałkański/ śmietana
pomidorki koktajlowe

Cukinię dokładnie myjemy i wycieramy. Ścieramy (wraz ze skórką) na największych oczkach tarki. Solimy i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy jajo, mąki i przyprawy. Należy kontrolować gęstość ciasta; jeżeli wydaje nam się zbyt płynne, dodajemy mąki. Wszystko mieszamy, odstawiamy na chwilę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy małe placuszki do zrumienienia z dwóch stron. Podajemy z dodatkami.



Uwagi:
Do ciasta możemy dodać również garść startego sera żółtego, czosnek czy posiekaną cebulkę-wszystkie wersje sprawdzone i tak samo pyszne :)
Placki z cukinii widzę również podane w towarzystwie kremowego serka, kiełków i wędzonego łososia.



8 komentarze:

Malwinka at: 11 sierpnia 2014 12:19 pisze...

Świetne placuszki, w sezonie zawsze goszczą na moim stole :)

Agnieszka at: 11 sierpnia 2014 16:56 pisze...

Wyglądają super, ja do ciasta dodaję jeszcze bazylię, super wzbogaca smak!
Dodałam do obserowowanych :)

black_olive at: 11 sierpnia 2014 18:26 pisze...

ostatnio chciałam wykombinować właśnie jakieś placki z cukinii ,ale niestety wyszła jakaś jajecznica :D
te twoje wyglądają apetycznie, a szczególnie z tymi pomidorkami i fetą! :)

Kasia at: 11 sierpnia 2014 19:19 pisze...

Nie ma to jak placki cukiniowe :)

Patrycja K at: 11 sierpnia 2014 20:50 pisze...

Cukiniowych w wersji wytrawnej jeszcze nie jadłam, ale po twoim wpisie niebawem to zrobię ;)

Magda C. at: 11 sierpnia 2014 21:53 pisze...

Pyszne te placki :)

Beata Błaszczyk at: 12 sierpnia 2014 09:04 pisze...

Spróbuj z tego przepisu, gwarantuję, że się udadzą (:

Marzena Szkodzińska at: 23 sierpnia 2014 14:59 pisze...

Smakowita propozycja :-) pyszne smaki takie lubię :-)

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Obserwatorzy Google+

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)