Składniki:
kilka mandarynek
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
Mandarynki wyszorować, obrać, dzieląc skórkę na ćwiartki. Odkroić część białego albedo. Pokroić w kosteczkę.
Pokrojoną skórkę zalać gorącą wodą i gotować 15 minut. Odcedzić, osuszyć.
W rondelku wymieszać wodę (1 szklanka) z cukrem (1 szklanka). Zagotować do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić skórki mandarynki, gotować na zmniejszonym ogniu, aż staną się półprzezroczyste, a woda prawie cała wyparuje. Osuszyć na kratce. Pozostawić na noc, nieprzykryte, do wyschnięcia.
kilka mandarynek
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
Mandarynki wyszorować, obrać, dzieląc skórkę na ćwiartki. Odkroić część białego albedo. Pokroić w kosteczkę.
Pokrojoną skórkę zalać gorącą wodą i gotować 15 minut. Odcedzić, osuszyć.
W rondelku wymieszać wodę (1 szklanka) z cukrem (1 szklanka). Zagotować do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić skórki mandarynki, gotować na zmniejszonym ogniu, aż staną się półprzezroczyste, a woda prawie cała wyparuje. Osuszyć na kratce. Pozostawić na noc, nieprzykryte, do wyschnięcia.
Uprzedzam, ciężko obrać albedo z mandarynki ze względu na cienką skórkę, więc polecam używać pomarańczy, na pewno będzie łatwiej. Jest to jednak wykonalne ;) Zamiast kroić je w kostkę, można zrobić tak, jak pani Dorota - pokroić w paski i oblać gorzką czekoladą. Mniam!
4 komentarze:
mhmm już czuje ten zapach ;) fajny pomysł z tymi mandarynkami!
pozdrawiam :)
narobiłaś mi ochoty na te pierniczki i na te skórki
Właśnie robię :-) dodam do wigilijnej kutii. Pozdrawiam :*
A jak i ile można je przechowywac?
Prześlij komentarz