Domowy majonez

Nie cierpię kupnego majonezu, za to domowy to już inna sprawa. Wbrew pozorom nie jest to nic trudnego. Olej, żółtko, chwila miksowania i gotowe. Zdrowsza i smaczniejsza alternatywa dla tego ze sklepowych półek. Przepis z książki Michela Roux "Jajka". Zdjęcia robione w trudnych warunkach, proszę o wyrozumiałość :D


 Składniki (proporcje na około 300ml):
2 żółtka o temperaturze pokojowej
1 łyżka ostrej musztardy diżońskiej
sól i świeżo zmielony pieprz
250ml oleju arachidowego o temperaturze pokojowej
2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny

Miskę stawiamy na ściereczce na blacie. Wkładamy żółtka, musztardę, dodajemy trochę soli i pieprzu, ubijamy. Powoli dodajemy olej, zaczynając od cienkiej stróżki, cały czas ubijamy. Kiedy majonez zacznie gęstnieć, wlewamy olej grubszą, ciągłą stróżką, bez przerwy ubijamy. Kiedy olej całkowicie się wchłonie, roztrzepujemy majonez energicznie przez 30 sekund, aż będzie gęsty i błyszczący. Dodajemy ocet winny lub sok z cytryny; próbujemy, ew. doprawiamy solą i pieprzem.


1 komentarze:

Paulina Romankiewicz at: 13 listopada 2012 16:12 pisze...

majonez robiłam kiedyś z babcią...
:) zupełnie inny lepszy smak !

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Obserwatorzy Google+

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)