Składniki (proporcje na około 300ml):
2 żółtka o temperaturze pokojowej
1 łyżka ostrej musztardy diżońskiej
sól i świeżo zmielony pieprz
250ml oleju arachidowego o temperaturze pokojowej
2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
Miskę stawiamy na ściereczce na blacie. Wkładamy żółtka, musztardę, dodajemy trochę soli i pieprzu, ubijamy. Powoli dodajemy olej, zaczynając od cienkiej stróżki, cały czas ubijamy. Kiedy majonez zacznie gęstnieć, wlewamy olej grubszą, ciągłą stróżką, bez przerwy ubijamy. Kiedy olej całkowicie się wchłonie, roztrzepujemy majonez energicznie przez 30 sekund, aż będzie gęsty i błyszczący. Dodajemy ocet winny lub sok z cytryny; próbujemy, ew. doprawiamy solą i pieprzem.
1 komentarze:
majonez robiłam kiedyś z babcią...
:) zupełnie inny lepszy smak !
Prześlij komentarz