Składniki:
dwa jajka
dwie duże łyżki mąki pszennej (używam pełnoziarnistej)
szczypta soli
olej do smażenia
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, żółtka rozbełtujemy. Do ubitych białek ostrożnie dodajemy żółtka, mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, wykładamy na niego masę, smażymy z obu stron na średnim ogniu. Podajemy gorące, z dżemem/owocami/cukrem pudrem/nutellą/czymkolwiekchcemy.
7 komentarze:
Pyszota. Zjadłabym z nutellą i masłem orzechowym:D
Pysznie i zdrowo. Rzadko kiedy robię omlety, bo o dziwo sprawiają mi najwięcej trudności... Ale widać, że warto się wysilić ;)
Beciu, Beciu, zrób mi takiego! <3
(Etykiety: placki naleśniki i PIEROGI : *)
dobry omlecik ! <3
Gońcie się :p
jedyną trudnością jest przewracanie, ale po jakimś czasie nabiera się wprawy! :)
puszysty i smaczny !
Prześlij komentarz