Przeziębieniowa rolada bezowa :)

No i wykrakałam. Jestem chora. Wczoraj nie byłam w szkole, zużyłam 747636529 opakowań chusteczek i ogólnie masakra. Wszystko mnie boli. Ale w sumie nie tylko mnie, to samo dopadło moją mamę. Leżymy i kichamy :D
Dzisiaj rano chciałam jednak upiec ciasto. Proste, bo ciągle nie mam siły i ledwo stoję na nogach, ale przede wszystkim smaczne. Na osłodę i jutrzejszy Dzień Chłopaka. Zapraszam na rozpływającą się w ustach, delikatną, po prostu przepyszną roladę bezową. Miałam małe obawy co do zwijania, ale jak się okazuje, niesłuszne, bo nie było żadnych komplikacji.

Składniki:
4 białka
200g miałkiego cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej
1 łyżeczka octu balsamicznego/soku z cytryny
400g śmietany kremówki 30% ( u mnie dwa opakowania)
owoce pokrojone w kostkę (tutaj dwie nektarynki)

Białka ubijamy na sztywno, po koniec stopniowo dodajemy po łyżce cukru, łyżkę mąki i łyżeczkę octu/soku z cytryny. Masę rozprowadzamy po wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Staramy się ją rozprowadzać tak, aby miała kształt prostokąta. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, w temperaturze 160stopni przez około 20-25 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy bezę i odstawiamy ją na 10 minut. Następnie przewracamy ją na drugą stronę, ja nakryłam ją papierem do pieczenia i obróciłam. Odstawiamy do wystygnięcia.
Kremówkę ubijamy BEZ DODATKU CUKRU.  Rozprowadzamy ją równomiernie na bezie i posypujemy pokrojonymi w kostkę owocami. Zwijamy roladę wzdłuż szerszego boku. Nie naciskajmy zbyt mocno, róbmy to bardzo delikatnie. Zwiniętą roladę chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.




 


14 komentarze:

Zielaczek at: 29 września 2012 19:09 pisze...

Chora takie cudo zrobiłaś? GRATULUJĘ!!! :). Ja w momentach choroby leżę i jem zupkę, którą sobie wcześniej zawekowałam ;).
Cudowne ciasto zrobiłaś!

Becia at: 29 września 2012 19:19 pisze...

Dziękuję bardzo!
Przyznam się, że jak tylko skończyłam piec bezę to padłam bez życia na łóżko :D Musiała odstać swoje w lodówce, aż nabrałam siły, żeby ją pokroić :DD

Paulina Gotuje at: 29 września 2012 19:20 pisze...

Podziwiam Cię. Mimo choroby udało Ci się zrobić coś tak pysznego! Nie robiłam jeszcze rolady. Muszę koniecznie wypróbować.
Życzę powrotu do zdrowia :)

Becia at: 29 września 2012 19:22 pisze...

Dziękuję :)

Capacitier at: 29 września 2012 19:37 pisze...

Też bym się obawiała zwijania takiej bezy, ale skoro mówisz, że poszło bezproblemowo ;)

Paulina Romankiewicz at: 29 września 2012 19:39 pisze...

:) kusi, a jest bardzo prosty w przygotowaniu :)
bardzo ciekawy pomysł na bezy ! dodaję do śledzonych :)

Olcia at: 29 września 2012 20:02 pisze...

jejku jakie to musi być pyszne,beza,owoce i bita śmietana -Mniam

Anonimowy at: 29 września 2012 20:12 pisze...

Ja jestem wujkiem Beatki i "obleciał" mnie jeden kawałek gwarantuję PALCE LIZAĆ. pozdrawiam wszystkich próbujących swoich sił w kuchni.

Olka at: 29 września 2012 20:15 pisze...

Aaaależ pysznie wygląda :) A Tobie życzę powrotu do zdrowia.

Dusia at: 29 września 2012 22:25 pisze...

wow niesamowira rolada, nie taka prosta:)

Magda at: 29 września 2012 22:58 pisze...

po takiej pysznej roladzie na pewno szybko wyzdrowiejesz!:)

gin at: 30 września 2012 22:01 pisze...

Dawno, dawno temu robiłam roladę bezową i pamiętam, że była pyszna. Ale ja wszelakie bezy uwielbiam :) Twoja wygląda ślicznie :)

Kasia at: 2 października 2012 19:03 pisze...

Bardzo pomysłowe, bo jeszcze nigdy nie widziałam rolady bezowej ;)

Becia at: 3 października 2012 10:03 pisze...

Ja pierwszy raz zobaczyłam ją w australijskim Master Chef i zrobiła na mnie takie wrażenie, że wiedziałam, że ją zrobię :3

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Obserwatorzy Google+

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)