Składniki (na 12 sztuk):
ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki gorącej wody
1 jajko
niecałe pół łyżeczki soli
niecała łyżeczka oleju
truskawki
cukier
Do mąki dodajemy resztę składników, wyrabiamy ciasto. Teraz albo je rozwałkowujemy na grubość około 2mm i szklanką wycinamy krążki, albo formujemy wałek, który dzielimy na 12 części. Każdą część kształtujemy w kulkę, którą następnie rozwałkowujemy. Na każdy krążek nakładamy 1-2 truskawki, posypujemy odrobiną cukru i sklejamy. Pierogi wrzucamy do gorącej wody, gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy od razu, polane jogurtem naturalnym lub śmietanką i posypane cukrem. Poezja ^^
4 komentarze:
Wyglądają apetycznie !
uwielbiam z truskawkami
tak! i obowiązkowo jakaś śmietanka lub jogurt na wierzchu ;)
pierogi z truskawkami!!! mniam! :)
Prześlij komentarz