Cannelloni pod beszamelem

Kilka dni temu, dokładnie o godzinie 20 wraz z tatą zabrałam się za robienie cannelloni. Na 22 było gotowe, nie mogłam się doczekać, kiedy wyjmiemy je z piekarnika, żeby od razu spróbować :D Nie czekałam, aż wystygnie i poparzyłam sobie język, ale to nic, bo fenomenalny smak wszystko wynagrodził.

Tak właściwie jest to wariacja temat cannelloni, robione trochę w stylu lasagne. Na wyczucie. Dużo próbowania, dorzucania wszystkiego, co ma się pod ręką.


Składniki:
 opakowanie makaronu cannelloni
500g mięsa mielonego z indyka
dwie cebule
marchewka
dwa pomidory
pomidory w puszce
kilka zielonych oliwek
przyprawa do kuchni włoskiej (ja użyłam tej do spaghetti napoli, bo innej nie miałam)
sól
pieprz
250g sera żółtego

Sos beszamelowy:
pół kostki masła
trzy kopiaste łyżki mąki
1l mleka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Cebulkę i marchewkę kroimy w kostkę, dusimy na patelni. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy mięso i podsmażamy. Gdy mięso się zrumieni, dodajemy pomidory z puszki i przyprawy. Dusimy około 10 minut (bez przykrycia). Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i oliwki. Wyłączamy gaz.
Jeżeli nadzienie będzie za rzadkie, możemy je zagęścić bułką tartą.
Sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Powstaje nam zasmażka, bardzo ważne jest, żeby jej nie spalić. Wyłączamy gaz i dolewamy mleko. Intensywnie mieszamy, aby nie było grudek. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
 Brytfannę smarujemy masłem. Na jej spód lejemy warstwę sosu beszamelowego o grubości około 0,5cm. Rurki makaronu faszerujemy przygotowanym i przestudzonym farszem i układamy w brytfannie. Pozostałym nadzieniem smarujemy warstwę cannelloni. Na koniec polewamy wszystko resztą beszamelu i wstawiamy na godzinę do nagrzanego do 180stopni piekarnika. Po tym czasie posypujemy cannelloni serem i trzymamy w piekarniku do jego roztopienia. Smacznego!


Od dawna poluję na jakąś dobrą książkę kucharską, mógłby mi ktoś jakąś polecić? Dużo pozytywnych opinii słyszałam o "Gotuj z Julią" Julii Child i zastanawiam się, czy to właśnie jej nie kupić. Byłabym bardzo wdzięczna, gdyby ktoś wypowiedział się w tym temacie ;)

 Akcja zapiekamy - czyli zapiekanki    Makaroniarnia 2012   

7 komentarze:

whiness at: 27 sierpnia 2012 14:20 pisze...

Mm... Uwielbiam cannelloni. Sama nigdy nie robiłam, ale z tego przepisu muszą wyjść boskie :)

Magda at: 27 sierpnia 2012 14:34 pisze...

uwielbiam makarony! i wszelkie wariacje na ich temat :-)
cannelloni nigdy nie jadlam i widze, ze wiele tym trace! takze koniecznie musze zrobic :-)

Becia at: 27 sierpnia 2012 14:45 pisze...

Oj tak, koniecznie. To chyba moje ulubione danie :D

Małgorzata Margaretka at: 27 sierpnia 2012 14:55 pisze...

Ja też kocham makarony, wygląda smakowicie :)

Małgorzata Margaretka at: 27 sierpnia 2012 14:56 pisze...

Obserwuję i też zapraszam do obserwowania mojego bloga :)

GrowingUp at: 27 sierpnia 2012 19:22 pisze...

Muszę kiedyś zrobić, uwielbiam wszelakie makarony:D

Zielaczek at: 27 sierpnia 2012 20:08 pisze...

Świetne danie! Aż ślinka cieknie :)

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Obserwatorzy Google+

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)