Składniki (na 16 sztuk):
Ciasto drożdżowe:
500 g maki pszennej
40 g świeżych drożdży
1/4 l letniego mleka
80 g rozpuszczonego masła
70 g drobnego cukru
1 jajko
Ciasto drożdżowe:
500 g maki pszennej
40 g świeżych drożdży
1/4 l letniego mleka
80 g rozpuszczonego masła
70 g drobnego cukru
1 jajko
Kruszonka:
200 g maki pszennej
150 g drobnego cukru
2 op. cukru waniliowego
125 g rozpuszczonego masła (użyłam Kerrygold)
50 g mielonych migdałów
200 g maki pszennej
150 g drobnego cukru
2 op. cukru waniliowego
125 g rozpuszczonego masła (użyłam Kerrygold)
50 g mielonych migdałów
Zagnieść wszystkie składniki. (Ja pominęłam migdały)
Ponadto:
około 500g malin
2 rozbełtane żółtka do smarowania brzegów bułeczek
lukier wykonany z cukru pudru i soku cytrynowego
lukier wykonany z cukru pudru i soku cytrynowego
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, do którego należy pokruszyć drożdże, posypać je łyżeczką cukru i wlać odrobinę letniego mleka, rozmieszać i odstawić w cieple miejsce, żeby urosły, następnie miksując wlać resztę letniego mleka, rozpuszczone masło i dodać jajko. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ścianek naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce, aby podwoiło swoja objętość.
Wyjąć, uformować dość gruby wałek i podzielić go na 16 kawałków (można więcej, wówczas bułeczki wyjdą mniejsze). Każdy kawałek rozpłaszczyć i tak uformować, żeby na środku było jakby wgłębienie,a brzegi bułeczki były pełniejsze.Brzegi posmarować żółtkiem.
Na środek każdej ułożyć po kilka malin. Posypać grubo kruszonka.
Ja oczywiście zapomniałam posmarować brzegi żółtkiem, ale nic się przez to na szczęście nie stało ;)
9 komentarze:
Ale bym sobie wszamała taką drożdżówkę :]
pycha!;)
mniam, ale pyszne!
ps: Becia, ależ Ty masz świetny uśmiech! ;D
Mm apetyczne malinowe drożdżówki:)
Jestem fanką takich bułeczek
Jak miło, dziękuję :3
Pyszne :)
Proszę o prawidłowe podlinkowanie bannerka :)
Zrobione ;)
kruszonka *.* zabieram drozdzowe!:D
Prześlij komentarz