Tarta z jajkami, oliwkami, pomidorem i cukinią

Uff.... Ta tarta kosztowała mnie tyle pracy i nerwów! Nic, po prostu NIC nie szło po mojej myśli. Najpierw dodałam za dużo margaryny do kruchego, potem się oparzyłam, a na koniec zapomniałam zrobić kratki z ciasta na wierzchu. Szczerze, to w środku robienia tarty miałam wątpliwości czy się uda,  bo przed upieczeniem nie powalała wyglądem. Tym bardziej, że przepis w sumie brałam z głowy, inspiracją były zdjęcia tart znalezione w internecie. Bałam się, że będzie niezjadliwa, a tu niespodzianka! Smakuje świetnie, mojej mamie bardzo smakuje i myślę, że kiedyś zrobię ją znowu. Zapraszam do wypróbowania przepisu, bo warto! :)

Składniki na tartę 27cm:
ciasto:
2 czubate szklanki mąki
150g margaryny
1 jajko
2 łyżki wody
pół łyżeczki soli

nadzienie:
4 jajka ugotowane na twardo
duży pomidor
garść oliwek
pół cukinii

ponadto:
dwa jajka
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
sól
pieprz 
margaryna i bułka tarta do wysypania formy
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekaną, wyjętą z lodówki margarynę, jajko, wodę i sól, zagniatamy. Owijamy szczelnie folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 min. Rozgrzewamy piekarnik do 220stopni. Formę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wyjmujemy ciasto, odkładamy 1/5 (zrobimy z niej kratkę na wierzchu), a resztę rozwałkowujemy i wykładamy foremkę. Nakłuwamy je (boki też), przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy fasolę, groch, bądź ryż. To uchroni ciasto przed wyrośnięciem. Wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Na około 3 min. przed końcem pieczenia zdejmujemy papier, aby spód nabrał odpowiedniego koloru.

Jajka ugotowane na twardo kroimy, pomidora i cukinię kroimy w plastry. Cukinię podsmażamy na patelni na oliwie. Oliwki kroimy na pół. Układamy warstwami: jajka, oliwki, pomidor, cukinia. Przygotowujemy masę jajeczną: 2 jajka mieszamy z jogurtem, doprawiamy do smaku. Zalewamy nią tartę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200stopni i pieczemy przez 20 minut, aż jajka się zetną. Wyjmujemy i możemy się zajadać. Bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, jak ktoś lubi można jeść ją z keczupem. Smacznego!



3 komentarze:

AZgotuj! at: 30 lipca 2012 18:30 pisze...

Ale zniknęła:)

Magda at: 30 lipca 2012 18:31 pisze...

ale po takich trudach pewnie smakowala wybornie! :D

Weronika at: 30 lipca 2012 20:23 pisze...

Już się nie załapię na kawałeczek, malutko zostało. ;-)

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Obserwatorzy Google+

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)