Składniki na tartę 27cm:
ciasto:
2 czubate szklanki mąki
150g margaryny
1 jajko
2 łyżki wody
pół łyżeczki soli
nadzienie:
4 jajka ugotowane na twardo
duży pomidor
garść oliwek
pół cukinii
ponadto:
dwa jajka
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
margaryna i bułka tarta do wysypania formy
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekaną, wyjętą z lodówki margarynę, jajko, wodę i sól, zagniatamy. Owijamy szczelnie folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 min. Rozgrzewamy piekarnik do 220stopni. Formę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wyjmujemy ciasto, odkładamy 1/5 (zrobimy z niej kratkę na wierzchu), a resztę rozwałkowujemy i wykładamy foremkę. Nakłuwamy je (boki też), przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy fasolę, groch, bądź ryż. To uchroni ciasto przed wyrośnięciem. Wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Na około 3 min. przed końcem pieczenia zdejmujemy papier, aby spód nabrał odpowiedniego koloru.
Jajka ugotowane na twardo kroimy, pomidora i cukinię kroimy w plastry. Cukinię podsmażamy na patelni na oliwie. Oliwki kroimy na pół. Układamy warstwami: jajka, oliwki, pomidor, cukinia. Przygotowujemy masę jajeczną: 2 jajka mieszamy z jogurtem, doprawiamy do smaku. Zalewamy nią tartę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200stopni i pieczemy przez 20 minut, aż jajka się zetną. Wyjmujemy i możemy się zajadać. Bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, jak ktoś lubi można jeść ją z keczupem. Smacznego!
3 komentarze:
Ale zniknęła:)
ale po takich trudach pewnie smakowala wybornie! :D
Już się nie załapię na kawałeczek, malutko zostało. ;-)
Prześlij komentarz