Składniki (blacha 30x20cm):
1/2 kg mąki szymanowskiej
1 margaryna
5 żółtek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka masła
2 kg jabłek (kwaśnych!)
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść i odstawić na 2h do zamrażalnika.
Następnie 2/3 ciasta odkroić i pokroić na paski, ułożyć na papierze. Dodać starte jabłka (ułożyć je na cieście). Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach i posypać nim warstwę z jabłek. Piec w temperaturze 180stopni przez około 50 minut. Smacznego!
Oprócz tej szarlotki był jeszcze sernik... O nim w kolejnym wpisie! ;)
8 komentarze:
świetna szarlotka! wygląda cudnie, jak babcina! ;)
Mam ogromną ochotę na szarlotkę, chętnie poczęstowałabym się kawałeczkiem tej, którą wyczrowałaś :)
szarlotka imieninowa.. jest pyszna :-)
omomom pyszna szarlotka <3
Uwieeelbiam szarlotkę. Narobiłaś mi smaka i ochoty. Nie dobra Ty!:D
O tak, potwierdzam!
A co z białkami???Chyba ubić z cukrem i wyłożyć na jabłka?
dokładnie tak
Prześlij komentarz