Składniki:
1 kg sera twarogowego tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek (osobno żółtka i białka)
6 cytryn (do otarcia skórki, bez białego albedo - jest gorzkie) + sok z jednej (ja dałam 3)
125 g miękkiego masła
1 ¼ szklanki cukru (lub więcej, jeśli lubicie mocno słodkie serniki, mi tyle wystarczyło)
Żółtka utrzeć z cukrem do białości (ja robię to mikserem z przystawką do ubijania białek). Dodać resztę składników, poza białkami, dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać do masy serowej.
Masę serową wylać do tortownicy o średnicy 23 cm. Piec około 50 minut - do 1 godziny w temperaturze 170ºC (do tzw. suchego patyczka).
Smacznego :)
1 kg sera twarogowego tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek (osobno żółtka i białka)
6 cytryn (do otarcia skórki, bez białego albedo - jest gorzkie) + sok z jednej (ja dałam 3)
125 g miękkiego masła
1 ¼ szklanki cukru (lub więcej, jeśli lubicie mocno słodkie serniki, mi tyle wystarczyło)
Żółtka utrzeć z cukrem do białości (ja robię to mikserem z przystawką do ubijania białek). Dodać resztę składników, poza białkami, dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać do masy serowej.
Masę serową wylać do tortownicy o średnicy 23 cm. Piec około 50 minut - do 1 godziny w temperaturze 170ºC (do tzw. suchego patyczka).
Smacznego :)
5 komentarze:
Jak sernik to i 4. pójdą porcje naraz:D
Ale mi zrobiłaś ochotę na sernik! *-*
Uwielbiam cytrynowe smaki i jestem miłosniczką serników, więc Twój przepis to coś w sam raz dla mnie:-)
Jeny, sernik... Wygląda przepysznie :)
Mmm, zapowiada się pysznie :)
Prześlij komentarz