Składniki (30 szt.):
ciasto:
500g mąki pełnoziarnistej
ciepła woda
szczypta soli
farsz:
250g serka ricotta
ok. 350g szpinaku mrożonego
łyżka masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
dwa ząbki czosnku
Robimy ciasto: do mąki dodajemy szczyptę soli i dolewamy ciepłą wodę do momentu, aż ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję. Wyrabiamy.
Farsz: szpinak dusimy na maśle, dodajemy drobno pokrojony bądź wyciśnięty czosnek i czekamy, aż odparuje z niego woda. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Mieszamy z ricottą.
Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrajamy kółka. Nakładamy łyżkę nadzienia i sklejamy. Pierogi gotujemy do miękkości (trochę dłużej niż pierogi z normalnej mąki, około 4min od wypłynięcia). Podajemy ciepłe, z masłem.
14 komentarze:
Świetne pierogi. Pełnoziarniste pierogi i ten farsz, to zdecydowanie coś dla mnie :)
pięknie ulepione!
dziękuję, powoli nabieram wprawy :D
Szpinak uwielbiam więc pierogi na pewno smaczne, no i zdrowe, idealne połączenie przyjemnego z pożytecznym
Lubię takie:) Zdrowe i pyszne, bo ricotta ze szpinakiem to świetne połączenie!
super ,pierożki są zdrowe ! w takiej wersji zajadam z uśmiechem !
o tak, zgadzam się!
Takie pierogi lubie najbardziej!
Pyszności!!!
Oj, zdrowo, zdrowo
piękne ucha ulepiłaś! ;)
Bardzo dziękuję ^^
co jakiś czas zaglądam na Twojego bloga w poszukiwaniu ciekawych przepisów i zawsze znajduje jakieś smaczności :) na sam widok tych pierogów robię się głodna...wyglądają pysznie :) Twój blog rośnie w siłę!
pozdrawiam
Jejku, jak mi miło :) Staram się być coraz lepsza w tym, co robię. Dziękuję za taki piękny komentarz!
Prześlij komentarz