Muszę zjeść coś gorącego i rozgrzewającego. Tym razem nie będzie to zupa, o nie. To będzie chińszczyzna. Taka, która smakuje każdemu i jest gotowa w pół godziny. Zapraszam.
Składniki (3 porcje dla głodnych osób):
filet z indyka (równie dobrze może być z kurczaka)
mieszanka chińskich warzyw na patelnię
1 szklanka ryżu basmati
sos sojowy
oliwa
Filet kroimy w kostkę, polewamy obficie sosem sojowym i odstawiamy na około pół godziny. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu (ja około 10 min w proporcji 1:2). Warzywa dusimy na patelni do czasu, aż zmiękną. Mięso podsmażamy na oliwie z oliwek.
Do woka nalewamy łyżkę oliwy i kolejno wrzucamy: warzywa, ryż i mięso. Chwilę razem podsmażamy. Podajemy gorące.
8 komentarze:
kocham chińską kuchnię ...mogę jeść non stop
uwielbiam chińskie jedzonko!:)
ja też :]
Ostatnio chciałam zrobić coś chińskiego - z torebki, czego nie robiłam daaawno. Wywaliła-ochydaxp
apetyczne danie
bardzo ciekawy pomysł Beatko! :)
a troche pikanterii? jakaś papryczka chili nadała by wyrażnego i zdecydowanego smaku !
warto spróbować!
Prześlij komentarz