Składniki:
opakowanie mrożonego, zielonego groszku (nie wiem dokładnie ile zużyłam, brałam na oko. Może 500g? coś koło tego, w każdym bądź razie dużo, tak do 2/3 wysokości garnka)
cebula 
3 łyżki masła
woda
mały kubeczek śmietany 18% 
sól
pieprz
W garnku rozpuścić masło, wrzucić na nie pokrojoną cebulkę i dusić do miękkości. Dodać nierozmrożony groszek, zalać wodą i ugotować, aż wszystko będzie miękkie. Zdjąć z gazu i odstawić do wystygnięcia. Następnie za pomocą blendera zmiksować wszystko na gładki krem. Zaprawić śmietaną i przyprawić do smaku. Podawać z makaronem, grzankami albo groszkiem ptysiowym. Smacznego!





1 komentarze:
uwielbiam zupy-kremy! ten groszkowy brzmi pysznie!:) musze koniecznie wyprobowac!
Prześlij komentarz