Przepis zaczerpnęłam od dorotus76, cytuję:
Składniki:
6 białek
300 g miałkiego cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)
1 łyżeczka białego octu winnego
500 ml śmietany kremówki (u mnie dwa opakowania po 200gram)
owoce sezonowe (u mnie truskawki)
300 g miałkiego cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)
1 łyżeczka białego octu winnego
500 ml śmietany kremówki (u mnie dwa opakowania po 200gram)
owoce sezonowe (u mnie truskawki)
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.
Blaszkę
wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży,
dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić
do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić
temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym
piekarniku.
Wystudzoną
bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Wyłożyć
na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować owocami sezonowymi.
Smacznego!
8 komentarze:
a ja się zraziłam do bezy, no raz mi nie wyszła, muszę to powtórzyć :)
Wow, fajnie, że w tak młodym wieku przejawiasz już zainteresowanie kuchnią:).
Piękna beza :) A wiesz że ja jeszcze nigdy nie robiłam Pavlovej :) Mam przed nią "pietra" :))
Naprawdę nie ma się czego bać. Przyznam, że ja też byłam trochę niepewna, co mi wyjdzie, ale na szczęście było bardzo smaczne :3
Twoja wygląda tak apetycznie, że mam ochotę spróbować :)
wch, sama się do niej przymierzam, niech no tylko mam wolną chwilę...;)
Ambitnie! Niby prosty przepis, ale zrobić Pavlovą to nie lada sztuka! No i bardzo dobrze, trzeba poprzeczkę stawiać wysoko :) W nagrodę : http://www.youtube.com/watch?v=QMEBFhVMZpU
Przepiękne
Prześlij komentarz