Hummus z białej fasoli

Moje najlepsze odkrycie ostatnich dni. Spolszczona? wersja tradycyjnego hummusu z ciecierzycy, niczym nie ustępująca w smaku oryginałowi. Posmakuje każdemu, ma aksamitną, puszystą, gęstą konsystencję i delikatny smak. Doskonały zarówno do rozsmarowania na kanapce jak i zjedzenia w towarzystwie pokrojonych w słupki warzyw. Proporcje poszczególnych składników dostosowałam pod siebie, ale spokojnie można je modyfikować; jedni lubią hummus bardziej sezamowy, drudzy mniej. Ten prawdziwy z Izraela zawiera bardzo dużo sezamu, u mnie posmak jest o wiele delikatniejszy.

Składniki:
250 g ugotowanej białej fasoli
30 g sezamowej pasty tahini
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1/3 szkl. lodowatej wody
sól, pieprz

Jak ugotować fasolę? Dzień przed przygotowaniem hummusu fasolę zalewamy wodą (przynajmniej dwa razy tyle wody, ile fasoli). Na drugi dzień fasolę odcedzamy i przepłukujemy, gotujemy do miękkości w dużej ilości wody (u mnie jakieś 45-60 min).
Ugotowaną fasolę odcedzamy, miksujemy z pastą tahini, solą, sokiem z cytryny i czosnkiem. Powstaje nam aksamitna pasta, do której stopniowo dolewamy zimnej wody. Miksujemy przez jakieś 2 minuty, hummus stanie się delikatny i puszysty. Podajemy pastę w miseczce, polaną olejem i posypaną świeżym pieprzem; ja posmarowałam nim pełnoziarniste tosty. Smacznego!


10 komentarze:

teenager ;) at: 24 sierpnia 2014 12:52 pisze...

z cieciorki już robiłam nie raz, teraz czas na fasolę :)

Kinga at: 24 sierpnia 2014 13:02 pisze...

Świetny post! ;))

Pozdrawiam

_______________

truskawkowa-fiesta.blogspot.com

Agnieszka at: 24 sierpnia 2014 14:47 pisze...

Nie wpadłabym, ale kocham wszystkie pasty więc i tą chętnie przygarnę :)

Paulina at: 24 sierpnia 2014 22:29 pisze...

Bardzo fajny blog :) A hummus wygląda kapitalnie *.*

Magda C. at: 25 sierpnia 2014 20:57 pisze...

Mmm brzmi ciekawie :)

Unknown at: 26 sierpnia 2014 20:55 pisze...

oo, bardzo ciekawy przepis (: na pewno do zrobienia!

j at: 27 sierpnia 2014 14:22 pisze...

uwielbiam hummus! fasolowy jeszcze przede mną, ale coś czuję, że już niedługo fasola i tahini trafią do mojego blendera

magda lena at: 27 sierpnia 2014 19:53 pisze...

Ostatnio polubiłam robić takie domowe pasty, z fasoli też jest na liście :)

Adrianna Bzdzion at: 28 sierpnia 2014 14:30 pisze...

Cóż, fasolowa jeszcze do mojej kuchni nie wpadła :)

samazlodycz at: 29 sierpnia 2014 18:34 pisze...

wspaniały :) nic tylko jeść!

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)