Kruche, trochę świąteczne ciasteczka

Powiem jedno: ozdabiane ciastek jest bardzo czasochłonną, ale przyjemną sprawą. Siedziałam nad nimi dobre 3 godziny i przy okazji wypróbowałam nowe barwniki. Jestem z nich bardzo zadowolona, szkoda tylko, że w pewnym momencie przez swoją nieuwagę moje ręce były całe zielone, a usta niebieskie :D
Ciacha wzięłam do szkoły, zniknęły bardzo szybko, wszystkim smakowały. Już trochę w klimacie świątecznym, gwarantuję, że będą doskonałym prezentem bożonarodzeniowym. Kolorowe i radosne wywołają uśmiech na twarzy każdego! Bardzo polecam, przepis z pierwszego numeru gazetki "dekoracja ciast".


 Składniki:
(ja robiłam z podwójnej porcji, wyszło mi tyle, co widać na zdjęciach+kilka ciasteczek zjedzonych wcześniej, bez dekoracji :D)

 125 g masła
125 g cukru
średnie jajko
łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 g mąki pszennej

Zmiksuj masło z cukrem na lekką kremową masę.
Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Całość wymieszaj
Przesiej połowę mąki do miski i zmieszaj z masą. To samo zrób z drugą częścią mąki i jeszcze raz wymiezaj składniki.
Zagnieć gładkie ciasto, następnie zawiń je w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką powierzchni na grubość około 4 mm. Przygotuj ciasteczka, używając różnych wykrawaczek.
Ułóż ciastka na basze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 10-15 minut, aż staną się złocistobrązowe. Udekoruj, kiedy ostygną.

LUKIER KRÓLEWSKI
Składniki:
 (z tych proporcji wychodzi na prawdę dużo lukru, po dekoracji tych ciastek zostało mi go jeszcze trochę, więc proponuję zrobić z połowy porcji)

500g cukru pudru
2 białka
łyżeczka soku z cytryny

Cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy białka i łyżeczkę soku z cytryny, ubijamy łyżką bądź miksujemy mikserem na niskich obrotach, do uzyskania lśniącej i gładkiej konsystencji. Jeżeli lukier jest za gęsty, dodajemy kroplę soku cytrynowego i mieszamy, a jeżeli za rzadki, dodajemy cukru. Lukier jest gotowy, jeśli tworzy sztywny stożek. Jeśli chcemy, dodajemy do niego barwnik spożywczy. Najlepiej go wykorzystać od razu, ale można go przechowywać w lodówce do pięciu dni (co też uczyniłam). Po wyjęciu z lodówki trzeba go tylko ubić do pożądanej konsystencji





Btw, jak tam Mikołajki? Prezenty udane? :)

5 komentarze:

Anonimowy at: 8 grudnia 2012 18:29 pisze...

Ach, ten świąteczny nastrój! <3 Zrobiłaś mi smaka...

It's So Easy at: 9 grudnia 2012 15:16 pisze...

ale piękne ;)

Anonimowy at: 10 grudnia 2012 08:24 pisze...

Były super !!!

Anonimowy at: 12 grudnia 2012 17:59 pisze...

może jakieś pierniczki ? ;>

Beata Błaszczyk at: 12 grudnia 2012 20:49 pisze...

Ciasto na pierniczki odpoczywa w lodówce, za jakiś tydzień zabiorę się za ich wypiekanie, więc dopiero wtedy je pokażę :)

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)