Ciacha wzięłam do szkoły, zniknęły bardzo szybko, wszystkim smakowały. Już trochę w klimacie świątecznym, gwarantuję, że będą doskonałym prezentem bożonarodzeniowym. Kolorowe i radosne wywołają uśmiech na twarzy każdego! Bardzo polecam, przepis z pierwszego numeru gazetki "dekoracja ciast".
Składniki:
(ja robiłam z podwójnej porcji, wyszło mi tyle, co widać na zdjęciach+kilka ciasteczek zjedzonych wcześniej, bez dekoracji :D)
125 g masła
125 g cukru
średnie jajko
łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 g mąki pszennej
Zmiksuj masło z cukrem na lekką kremową masę.
Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Całość wymieszaj
Przesiej połowę mąki do miski i zmieszaj z masą. To samo zrób z drugą częścią mąki i jeszcze raz wymiezaj składniki.
Zagnieć gładkie ciasto, następnie zawiń je w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką powierzchni na grubość około 4 mm. Przygotuj ciasteczka, używając różnych wykrawaczek.
Ułóż ciastka na basze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 10-15 minut, aż staną się złocistobrązowe. Udekoruj, kiedy ostygną.
LUKIER KRÓLEWSKI
Składniki:
(z tych proporcji wychodzi na prawdę dużo lukru, po dekoracji tych ciastek zostało mi go jeszcze trochę, więc proponuję zrobić z połowy porcji)
500g cukru pudru
2 białka
łyżeczka soku z cytryny
Cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy białka i łyżeczkę soku z cytryny, ubijamy łyżką bądź miksujemy mikserem na niskich obrotach, do uzyskania lśniącej i gładkiej konsystencji. Jeżeli lukier jest za gęsty, dodajemy kroplę soku cytrynowego i mieszamy, a jeżeli za rzadki, dodajemy cukru. Lukier jest gotowy, jeśli tworzy sztywny stożek. Jeśli chcemy, dodajemy do niego barwnik spożywczy. Najlepiej go wykorzystać od razu, ale można go przechowywać w lodówce do pięciu dni (co też uczyniłam). Po wyjęciu z lodówki trzeba go tylko ubić do pożądanej konsystencji.
Btw, jak tam Mikołajki? Prezenty udane? :)
5 komentarze:
Ach, ten świąteczny nastrój! <3 Zrobiłaś mi smaka...
ale piękne ;)
Były super !!!
może jakieś pierniczki ? ;>
Ciasto na pierniczki odpoczywa w lodówce, za jakiś tydzień zabiorę się za ich wypiekanie, więc dopiero wtedy je pokażę :)
Prześlij komentarz