Ta granola jest niezastąpiona, kiedy do szkoły mam na 7:30, bo wystarczy tylko wrzucić ją do miseczki, dolać mleka i już jest gotowa do jedzenia. To jedno z lepszych słodkich śniadań. Zalana gorącym mlekiem rozgrzewa i dodaje energii. Polecam też granolę ze słonecznikiem, rodzynkami i czekoladą. Tak naprawdę to baza obydwóch granoli jest niemal taka sama, zmieniłam dodatki.
Składniki:
230 g płatków owsianych
80 g otrębów żytnich
3 łyżki miodu
4 łyżki oleju słonecznikowego
150 ml dobrego soku jabłkowego (lub starte na tarce jabłko)
3 łyżki miodu
4 łyżki oleju słonecznikowego
150 ml dobrego soku jabłkowego (lub starte na tarce jabłko)
Plus:
80g migdałów
80g suszonych moreli
50g ziaren słonecznika
dwa paski czekolady (gorzkiej)
Piekarnik nagrzać do 150 st C.
Wszystkie składniki oprócz migdałów, moreli i czekolady wymieszać. Wsypać do foremki i piec godzinę, co kilka minut mieszając łyżką (UWAGA! Trzeba bardzo pilnować, ja np. piekłam 40 min i było ok).Studzić w wyłączonym, ciepłym piekarniku. Kiedy granola ostygnie, dodać pokrojoną na kawałki czekoladę, morele i orzechy.
Smacznego!
Kolejne wpisy będą już raczej świąteczne. Pojawią się pierniki, pewnie jakieś ciasto warstwowe... Będzie pysznie :)
1 komentarze:
ale pyszne ! :)
Prześlij komentarz