środa, 26 grudnia 2012

Ciasto "Chatka Puchatka"

No, oto mój numer 1 na te święta.
Ciasto "Chatka Puchatka" robiła kiedyś moja mama, a przepis pochodzi z jej osobistego segregatora z przepisami. Zwane też "Domkiem Baby Jagi", ale ja preferuję tę pierwszą wersję ;) Słodkie, rozpływające się w ustach, łatwe i błyskawiczne w przygotowaniu, bo bez pieczenia. Musi tylko trochę odpocząć w lodówce, najlepiej odstawić je na całą noc, aby herbatniki odpowiednio zmiękły. Idealne nie tylko od święta, doskonałe na niedzielny deser. I będzie smakować każdemu, gwarantuję.
 Łapki na zdjęciach należą do mojej młodszej siostry ciotecznej :)


 Składniki:
2 kostki sera tłustego trzykrotnie mielonego (500g)
1,5 kostki masła
1 szkl. cukru pudru 
1 cukier waniliowy
7 paczek herbatników prostokątnych
kakao gorzkie

Masło, cukier i ser ucieramy. Dzielimy na dwie części, do jednej połowy dodajemy 2 łyżki kakao.
Herbatniki ułożyć na folii w trzech rzędach.
1. Posmarować je najpierw masą serową białą
2. Położyć na nią drugą warstwę herbatników i posmarować serem kakaowym.
3. Następnie posmarować serem białym.
Złożyć chatkę: Podnieść dwa zewnętrzne rzędy do góry i złożyć w trójkąt. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Polewa:
pierwszy wariant:
2 łyż. kakao
5 łyż. cukru
2 łyż. wody
1/4 kostki margaryny
Zagotować, ostudzić i polać ciasto.

drugi wariant
pół czekolady mlecznej
pół czekolady gorzkiej
1/3 kostki margaryny
Wszystko rozpuścić i wymieszać. Polać ciasto.



5 komentarzy:

  1. musze kiedyś zrobić to ciacho :) wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie udalo sie ciasto kobieto wejdz na inne strony zobacz jak inni zrobili chatke puchatke.

    OdpowiedzUsuń