Ciasto "Chatka Puchatka" robiła kiedyś moja mama, a przepis pochodzi z jej osobistego segregatora z przepisami. Zwane też "Domkiem Baby Jagi", ale ja preferuję tę pierwszą wersję ;) Słodkie, rozpływające się w ustach, łatwe i błyskawiczne w przygotowaniu, bo bez pieczenia. Musi tylko trochę odpocząć w lodówce, najlepiej odstawić je na całą noc, aby herbatniki odpowiednio zmiękły. Idealne nie tylko od święta, doskonałe na niedzielny deser. I będzie smakować każdemu, gwarantuję.
Łapki na zdjęciach należą do mojej młodszej siostry ciotecznej :)
Składniki:
2 kostki sera tłustego trzykrotnie mielonego (500g)
1,5 kostki masła
1 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
7 paczek herbatników prostokątnych
kakao gorzkie
Masło, cukier i ser ucieramy. Dzielimy na dwie części, do jednej połowy dodajemy 2 łyżki kakao.
Herbatniki ułożyć na folii w trzech rzędach.
1. Posmarować je najpierw masą serową białą
2. Położyć na nią drugą warstwę herbatników i posmarować serem kakaowym.
3. Następnie posmarować serem białym.
Złożyć chatkę: Podnieść dwa zewnętrzne rzędy do góry i złożyć w trójkąt. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Polewa:
pierwszy wariant:
2 łyż. kakao
5 łyż. cukru
2 łyż. wody
1/4 kostki margaryny
Zagotować, ostudzić i polać ciasto.
drugi wariant
pół czekolady mlecznej
pół czekolady gorzkiej
1/3 kostki margaryny
Wszystko rozpuścić i wymieszać. Polać ciasto.
4 komentarze:
musze kiedyś zrobić to ciacho :) wygląda pysznie :)
Nie udalo sie ciasto kobieto wejdz na inne strony zobacz jak inni zrobili chatke puchatke.
nie wiem, jak to przeżyję :/
Prześlij komentarz