Chcę podzielić się z Wami sposobem na ugotowanie jaglanki idealnej. Z podanego przepisu otrzymamy kaszę sypką, nieklejącą się, nierozgotowaną. Wiele osób mówi, że nie lubi jaglanej, ale jestem przekonana, że po prostu nie umieją jej poprawnie przygotować. O właściwościach zdrowotnych chyba nie muszę wspominać, prawda?
Ps. Najlepsza jedzona w łóżku, w różowej piżamie, niedbałym koku i z książką na kolanach. Lubię się nie spieszyć i chociaż przez chwilę "nicnierobić". Cieszę się ostatnimi chwilami wolności i ładuję akumulatory na wrzesień. Bo wrzesień będzie ciężki.
Składniki:
55 g kaszy jaglanej
szklanka wody/mleka
+dodatki, tu borówki amerykańskie, syrop z agawy i fasolowe trufelki
Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Wrzucamy do gotującego się płynu i gotujemy przez 12 min. Nie mieszamy kaszy! Po tym czasie odstawiamy "pod kołdrę" na kolejne 8 min. Przygotowujemy dodatki i jemy. Pełnowartościowe śniadanie w 20 minut, smacznego!
Brkfst 4: kasza jaglana na sypko
Autor:
Beata Błaszczyk
8 komentarze
Etykiety: brkfst, kasza, kasza jaglana, na śniadanie, zdrowe
wtorek, 12 sierpnia 2014
8 komentarze
Etykiety: brkfst, kasza, kasza jaglana, na śniadanie, zdrowe
wtorek, 12 sierpnia 2014
Search This Blog
Obserwatorzy
Etykiety
awokado
(1)
Babki
(1)
bakalie
(3)
banany
(4)
beszamel
(1)
bez pieczenia
(7)
bezy
(6)
białka
(1)
białko
(4)
biszkopt
(4)
Boże Narodzenie
(6)
bób
(2)
brkfst
(8)
bułki słodkie
(9)
chleb
(4)
ciasta
(25)
Ciasteczka
(12)
ciastka
(15)
Ciasto drożdżowe
(20)
ciasto francuskie
(2)
ciasto kruche
(13)
ciecierzyca
(2)
coś słodkiego
(77)
cukinia
(5)
curry
(2)
cykl tematyczny
(8)
cynamon
(10)
cytryna
(1)
czekolada
(23)
Dania główne
(21)
desery
(13)
do pieczywa
(7)
domowy fast food
(4)
dynia
(2)
fasola
(5)
faworki
(1)
gryczanka
(1)
Halloween
(1)
herbatniki
(3)
hummus
(2)
jagody
(2)
jajka
(2)
jesień
(19)
kaczka
(1)
kakao
(9)
kandyzowane owoce
(2)
karmelizowane owoce
(2)
kasza
(5)
kasza jaglana
(1)
kokos
(2)
koktajl
(2)
komosa ryżowa
(1)
kremówka
(4)
kruszonka
(4)
kuchnia angielska
(5)
kuchnia chińska
(1)
kuchnia francuska
(3)
kuchnia włoska
(6)
lato
(9)
lody
(2)
lukier
(3)
majonez
(3)
makaron
(7)
maliny
(1)
mango
(1)
masło orzechowe
(4)
mąka orkiszowa
(1)
mąka pełnoziarnista
(13)
mięsne
(6)
mleko roślinne
(2)
moje gadanie
(3)
muffinki i babeczki
(7)
na śniadanie
(48)
naleśniki
(6)
nasiona chia
(1)
niekulinarnie
(3)
nutella
(2)
obiadowe
(33)
omlet
(4)
orzechy
(2)
owoce
(26)
owsianka
(7)
pancakes
(4)
pączki
(1)
pieczywo
(1)
pierniki
(1)
pierogi i kluski
(5)
pierś z kurczaka
(4)
pizza
(2)
Placki naleśniki i pierogi
(19)
podróże
(1)
proteinowe
(1)
przekładane
(3)
raw
(1)
ricotta
(2)
rogaliki
(2)
rolada
(1)
ryby
(1)
ryż
(5)
sałatki
(4)
scones
(1)
serek wiejski
(1)
serniki
(3)
smoothie
(1)
soczewica
(2)
szpinak
(3)
szybkie
(26)
śliwki
(4)
tarty
(6)
tłusty czwartek
(2)
torty
(5)
trufle
(2)
truskawki
(2)
vegan
(1)
warzywa
(23)
warzywa faszerowane
(2)
wege
(4)
Wielkanoc
(2)
współpraca
(3)
wytrawnie
(15)
zakwas
(1)
zapiekanki
(3)
zdrowe
(24)
zima
(14)
zupy
(3)
żółtka
(4)
8 komentarze:
borówki, na punkcie których ostatnio mam bzika! i kasza jaglana, którą uwielbiam! :)
zgadzam się - trzeba korzystać z ostatków wakacji i zajadać takie leniwe śniadania :)
do jaglanki przekonywać mnie nie trzeba - uwielbiam ją!
kasza jaglana i borówki to połączenie idealne!
kto nie lubi kaszy jaglanej? przyznawać się! :D
ja osobiście chyba nie znam takiej osoby :)
oj taaak, chyba też zafunduje sobie taki poranek...:]
Wow! Idealna wariacja na temat jaglanki! Uwielbiam ją :)
Zapisuję i muszę wypróbować, bo faktycznie należę do osób, które nie przepadają za kaszą jaglaną, ale chyba ze względu na to, że właśnie źle ją przyrządzam.. ;)
mniammm :)
Wygląda to naprawdę pysznie :)
Prześlij komentarz