Domowe masło orzechowe

Nie byłam zachwycona, kiedy po raz pierwszy spróbowałam masła orzechowego. Było to dobre kilka lat temu i nawet nie pamiętam skąd wzięło się w naszej lodówce. Nikomu w domu nie podeszło, słoiczek jakiś czas stał otwarty na samym dnie półki, a na koniec wylądował w koszu. Chyba musiałam dorosnąć, bo dzisiaj masło orzechowe jest moim ulubionym smarowidłem do kanapek. Chociaż muszę się przyznać, że najlepiej smakuje wyjadane palcem prosto ze słoika ;) Warto ukręcić masło samemu, bo 1)dokładnie wiadomo, co jest w środku 2)wychodzi o wiele taniej niż to ze sklepu 3)aromat orzechów podczas prażenia jest bezcenny. Poza tym możemy sami kontrolować stopień zmielenia masła-jeżeli chcemy uzyskać bardziej lejące, miksujemy orzechy dłużej.
Polecam również makaron z masłem orzechowym lub, bardziej tradycyjnie, peanut butter cookies czy orzechowe kuleczki.

Składniki:
300 g orzechów ziemnych niesolonych
szczypta soli

Orzechy prażymy na suchej patelni na małym ogniu. Przekładamy je do blendera. Miksujemy z przerwami, aby sprzęt się nie przegrzał, co jakiś czas zbierając orzeszki ze ścianek do środka. Najpierw uzyskamy coś w rodzaju proszku, stopniowo orzechy będą puszczały olej i masa stanie się płynna. Jeżeli chcemy uzyskać masło crunchy, do gotowego masła wrzucamy garść posiekanych orzechów. Smacznego!















   

5 komentarze:

teenager ;) at: 4 lipca 2014 12:32 pisze...

ja szaleje za wszelkimi masłami z orzechów i koniecznie muszę zabrać się za domowy wyrób :)

black_olive at: 5 lipca 2014 19:53 pisze...

mniaaaam!
uwielbiam orzechy ziemne!
koniecznie zrobię :)

ladylaura at: 6 lipca 2014 17:07 pisze...

Oblizuję się na widok tego słoiczka.

Dżasta at: 6 lipca 2014 23:20 pisze...

miałam tak samo- najpierw masło orzechowe mi nie smakowało, a teraz? uwieeeelbiam! w szczególności domowe
pięknie tuuu :)

Justa at: 24 października 2018 08:41 pisze...

Własnoręcznie zrobione masło orzechowe naturalne smakuje wyśmienicie :) Polecam wypróbować zrobić każdemu.

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)