Składniki:
11 kotlecików
niecała szklanka (200 ml) pomarańczowej soczewicy
1 jajko
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki garam masali
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia
Soczewicę gotujemy z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Gdy soczewica się zagotuje zbieramy z góry pianę (będzie łatwiej strawna). Ugotowaną odcedzamy na sicie i mielimy blenderem na w miarę gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut, aby sypkie dodatki wpiły nadmiar wilgoci. Mokrymi rękami formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na średnio rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
2 komentarze:
Lubię takie kotleciki ;D
Bardzo fajny pomysł na burgery, muszę spróbować :)
Prześlij komentarz