Chyba się im wszystkim coś pomyliło. Śnieg? W Wielkanoc? A w lany poniedziałek bitwa na śnieżki, tak?
Chcę wszystkim życzyć wesołych, spokojnych, spędzonych w gronie rodzinnym świąt Wielkiej Nocy. Dużo uśmiechu, który przełamie nawet największe lody (hehe), pysznych babek i mazurków, ostrego chrzanu, kolorowych pisanek. No i oczywiście życzę dużo słońca, mam nadzieję, że wiosna niedługo raczy do nas zawitać :D
Piekłam dzisiaj babkę i sernik. O ile babka się udała, o serniku wolę zapomnieć, haha. Katastrofa. Urósł ponad formę, żeby potem spektakularnie opaść. Jednym słowem masakra, no ale to dopiero mój drugi sernik w życiu, coś nie mam do nich ręki. Prezentuję za to babkę, która pachnie nieziemsko, smakuje na pewno tak samo, ale tego dopiero dowiem się jutro przy wielkanocnym śniadaniu. Bardzo polecam, przepis z moich wypieków. Cytuję:
Składniki:
(dwie babki, ja robiłam z połowy porcji)
3 - 3,5 szklanki mąki (użyłam 3,5)
5 dag drożdży świeżych lub 21 g suchych (3 opakowania po 7 g)
6 żółtek, roztrzepanych
1 jajko, roztrzepane
szczypta soli
1 szklanka mleka, letniego
pół szklanki drobnego cukru
125 g masła, roztopionego i przestudzonego
15 dag rodzynek
ekstrakt cytrynowy (2 łyżeczki) lub aromat cytrynowy
Przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Wsypać do dużej misy. Dodać żółtka, jajko, mleko, ekstrakt cytrynowy, masło. Wszystko zmiksować mikserem z przystawką (hakiem) do ciasta drożdżowego, można również wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać rodzynki, ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjać, wyrobić raz jeszcze. Formy do babek natłuścić i wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasta nałożyć do 1/3 wysokości formy (u mnie wyszły dwie babki: jedna jak na zdjęciu, druga mniejsza). Przykryć znowu, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek).
Piec w temperaturze 170ºC, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy - u mnie 30 minut, ale bywa też dłużej). Nie piec dłużej niż potrzeba, bo ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce.
Babkę można nasączyć sokiem z cytryny: sok z 2 wyciśniętych cytryn wymieszać z niewielką ilością posłodzonej wody lub alkoholu, babkę ponakłuwać, nasączyć.
Można również polać lukrem: 1 szklanka cukru pudru roztarta z 3 - 4 łyżkami soku z cytryny lub wody.
4 komentarze:
właśnie, właśnie, co z tą pogodą? oszalała! :D
za to babka piękna, pierwsza klasa! :)
Och co za babka !!!
piekna baba!Idealna!
bardzo lubię takie babki
Prześlij komentarz