Zjadłabym sobie lasagne. Jej przygotowanie (przynajmniej w moim przypadku) równa się dwie godziny w kuchni, częste zaglądanie do piekarnika, no, ogólnie z dość dużo pracy i czasu. Potrzebuję szybszego odpowiednika... Chwilę myślę i... jest!
Zapraszam na moją improwizację.
ZAPIEKANKA A'LA LASAGNE
Składniki:
(porcja dla 2-3 osób)
30 dag mięsa mielonego
puszka pomidorów
mały koncentrat pomidorowy
cebula
sól, pieprz, bazylia, oregano, przyprawa do spaghetti
olej do smażenia
4 płaty makaronu do lasagne
opakowanie mrożonych warzyw
ser żółty
Cebulę kroimy i chwilę podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso. Kiedy będzie już podsmażone, dodajemy pomidory z puszki i koncentrat. Doprawiamy przyprawami do smaku. Wszystko powinno zgęstnieć. Odstawiamy do wystudzenia.
Warzywa gotujemy i odstawiamy.
Makaron podgotowujemy w osolonej wodzie (dodajemy łyżeczkę oleju, aby płaty się nie posklejały).
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: makaron, mięso, warzywa, makaron, mięso, warzywa.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: makaron, mięso, warzywa, makaron, mięso, warzywa.
Zapiekamy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Na 5 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypujemy żółtym serem. Smacznego!
4 komentarze:
Lasagne z mieszanką warzyw? Ciekawe. ;) Lubię praktycznie wszystkie warzywa, więc na pewno nie pogardziłabym tym daniem.
Uwielbiam ten ser z wierzchuuu...
u mnie też lazania równa się 2h:P a ten zamiennik fajny:D
chętnie bym zjadła sobie taką zapiekankę
Prześlij komentarz