Słodkie rogaliki z nutellą

Wracam po niemal trzy tygodniowej nieobecności. Szkoła, nauka, taniec, angielski i inne obowiązki chwilowo zepchnęły pieczenie na dalszy plan... Nie powiem, brakowało mi tego.
Aktualnie odpoczywam w domu ze zbitym palcem, także dzisiaj wreszcie posiedziałam trochę w kuchni. .

Swoją drogą, wiecie jak fajne wyrabia się ciasto drożdżowe tylko lewą ręką? XD Ciekawe, kiedy mój prawy kciuk będzie sprawny.

Wzięłam się za pachnące, mięciutkie rogaliki. Klasyczne, jestem pewna, że zasmakują każdemu. Delikatne,  słodkie za sprawą dużej ilości nutelli. Czy wystarczy jak powiem, że upiekłam je niecałe dwie godziny temu, a już wszystkie zniknęły?

 źródło: lukrempolane,cytuję za autorką,, własne uwagi napisałam kursywą.

DROŻDŻOWE ROGALIKI Z NUTELLĄ


SKŁADNIKI
(24 sztuki)
 
250 g mąki pszennej 
2 łyżki cukru 
125 g margaryny 
1 jajko 
25 g drożdży
30 ml (1/8 szklanki) mleka
szczypta soli
nadzienie, np. gęsty dżem lub krem czekoladowy
lukier

1. Margarynę rozpuścić. Cukier rozpuścić w ciepłym mleku, dodać pokruszone drożdże i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą.

2. Do mąki dodać sól, jajko, rozpuszczoną margarynę oraz mleko z drożdżami i cukrem. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.U mnie rosło 1,5h

3. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na okrągły placek i podzielić na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt (przy szerszym brzegu) nałożyć odrobinę nadzienia i zrolować w rogaliki. Rogaliki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut. Ja piekłam 10 minut.
 
4. Upieczone i wystudzone rogaliki polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. 




Zachęcam do spróbowania również innych rogalików, które były pierwszym przepisem na tym blogu!

5 komentarze:

whiness at: 19 kwietnia 2013 16:39 pisze...

Niebo w gębie :) Rogaliki z nutellą w tym wydaniu w niczym nie przypominają zdechłych gotowych, pakowanych rogali. Ale bym takiego przekąsiła na deser...

Klaudia P at: 19 kwietnia 2013 16:40 pisze...

Rogaliki z nutellą <3 Pycha!

Anonimowy at: 21 kwietnia 2013 19:24 pisze...

matko ile to musi mieć kalorii

Anonimowy at: 22 kwietnia 2013 11:33 pisze...

mniam mniam

Anulla at: 30 kwietnia 2013 17:14 pisze...

pysznie wyglądają:) ja przeważnie robię francuskie z nutellą:)

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Obserwatorzy Google+

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)