Aktualnie odpoczywam w domu ze zbitym palcem, także dzisiaj wreszcie posiedziałam trochę w kuchni. .
Swoją drogą, wiecie jak fajne wyrabia się ciasto drożdżowe tylko lewą ręką? XD Ciekawe, kiedy mój prawy kciuk będzie sprawny.
Wzięłam się za pachnące, mięciutkie rogaliki. Klasyczne, jestem pewna, że zasmakują każdemu. Delikatne, słodkie za sprawą dużej ilości nutelli. Czy wystarczy jak powiem, że upiekłam je niecałe dwie godziny temu, a już wszystkie zniknęły?
źródło: lukrempolane,cytuję za autorką,, własne uwagi napisałam kursywą.
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z NUTELLĄ
SKŁADNIKI
(24 sztuki)
250 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
125 g margaryny
1 jajko
25 g drożdży
30 ml (1/8 szklanki) mleka
szczypta soli
nadzienie, np. gęsty dżem lub krem czekoladowy
lukier
1. Margarynę rozpuścić. Cukier rozpuścić w ciepłym mleku, dodać pokruszone drożdże i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą.
2. Do mąki dodać sól, jajko, rozpuszczoną margarynę oraz mleko z drożdżami i cukrem. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.U mnie rosło 1,5h
3. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na okrągły placek i podzielić na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt (przy szerszym brzegu) nałożyć odrobinę nadzienia i zrolować w rogaliki. Rogaliki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut. Ja piekłam 10 minut.
szczypta soli
nadzienie, np. gęsty dżem lub krem czekoladowy
lukier
1. Margarynę rozpuścić. Cukier rozpuścić w ciepłym mleku, dodać pokruszone drożdże i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą.
2. Do mąki dodać sól, jajko, rozpuszczoną margarynę oraz mleko z drożdżami i cukrem. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.U mnie rosło 1,5h
3. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na okrągły placek i podzielić na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt (przy szerszym brzegu) nałożyć odrobinę nadzienia i zrolować w rogaliki. Rogaliki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut. Ja piekłam 10 minut.
4. Upieczone i wystudzone rogaliki polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.
Zachęcam do spróbowania również innych rogalików, które były pierwszym przepisem na tym blogu!
5 komentarze:
Niebo w gębie :) Rogaliki z nutellą w tym wydaniu w niczym nie przypominają zdechłych gotowych, pakowanych rogali. Ale bym takiego przekąsiła na deser...
Rogaliki z nutellą <3 Pycha!
matko ile to musi mieć kalorii
mniam mniam
pysznie wyglądają:) ja przeważnie robię francuskie z nutellą:)
Prześlij komentarz