Powiem tylko, że ten oto chleb jest moim debiutem, z resztą udanym (ach, ta skromność). Pieczenie pieczywa bardzo mi się spodobało i zamierzam robić to częściej.
Składniki:
800 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
opakowanie drożdży suszonych (7g)
600 ml wody przegotowanej
2 łyżki oliwy z oliwek,
Słonecznik do posypania lub inne ziarna
Przygotowanie:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od dna.
Dzielimy na dwie części i wkładamy po same końce do foremek 25x10cm wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Mogą być dłuższe standardowe keksówki, ale wtedy chlebek będzie niższy.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 h w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Następnie pieczemy w temp. 200 st. około 40-50 minut.
800 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
opakowanie drożdży suszonych (7g)
600 ml wody przegotowanej
2 łyżki oliwy z oliwek,
Słonecznik do posypania lub inne ziarna
Przygotowanie:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od dna.
Dzielimy na dwie części i wkładamy po same końce do foremek 25x10cm wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Mogą być dłuższe standardowe keksówki, ale wtedy chlebek będzie niższy.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 h w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Następnie pieczemy w temp. 200 st. około 40-50 minut.
3 komentarze:
a ja nigdzie nie mogę dostać mąki orkiszowej! właśnie byłam w makro i nic :(.
Pyszny chlebek!
nie ma nic lepszego niż domowy chleb :)
piękny chlebek !!!
Prześlij komentarz