Na ten przepis natknęłam się podczas przeglądania gazetki "Ciasta za grosik". Ta chałka podbiła moje serce. Nie za bardzo słodka, idealna do jedzenia z dżemem, a podana z nutellą to już w ogóle niebo (próbowałam!). Zdecydowanie lepsza od tej sklepowej. I jeszcze ten zapach podczas pieczenia! W oryginale była posypana gruboziarnistym cukrem, ale ja wybrałam słodką kruszonkę. Jestem pewna, że jeszcze nie raz upiekę tę chałkę. Bardzo polecam.
Składniki (2 warkocze):
2 dag drożdży
łyżka cukru
ok. 1 i 2/3 szklanki letniej wody (400ml)
50 dag mąki
3 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli
żółtko
kruszonka:
masło
mąka
cukier
Drożdże rozkrusz, utrzyj z cukrem i letnią wodą. Wsyp przesianą mąkę, dokładnie wymieszaj. Wyrób elastyczne, gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj roztopione ciepłe masło oraz sól, dokładnie wyrób. Z ciasta uformuj kulę, włóż do dużej miski, oprósz mąką, przykryj folią. Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Podziel na dwie równe części. Każdą z nich podziel z kolei na 3 części i utocz z nich wałki. Zapleć je tak, by powstały warkocze, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posypać kruszonką (jak zrobić kruszonkę tłumaczę przy okazji crumble TU ). Boki chałki posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką wody. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180stopni.
8 komentarze:
i do mnie przyplątała się jesienna choroba. dzisiaj dzień drugi, a ja już mam straszliwie dość. domowa chałka poprawiłaby mi nastrój.
taka domowa chałka to dobre lekarstwo nawet na smutki.
świeża chałka z masłem i miodem/dżemem ... :D smak dzieciństwa ! :)
Mnie trzyma już jakiś tydzień. A chałka baardzo poprawia humor, sprawdzone na sobie! :)
domowa chałka, mniaam!
Piękne warkocze, apetyczna chałka :)
Zdrowia życzę!
Jestem wielką fanką chałki! Wygląda pysznie:) A z nutellą to już na pewno niebo w gębie:)
o tak tak :) kruszonka obowiązwkowo
Prześlij komentarz