Pocky

Nazwa z pewnością znana osobom interesującym się Japonią i anime :). Pocky to japońskie paluszki oblane polewą. Niesamowicie smaczne. Niestety, można zamówić je tylko przez internet, co wiąże się z długim czasem czekania i dość dużymi kosztami. Postanowiłam sprawdzić, jak smakują pocky robione samemu. Przygotowałam ich duużo, a rozeszły się pierwsze, nawet nie zdążyliśmy włączyć filmu. Polecam, bo słyszałam nawet opinie, że są lepsze niż oryginał :o
Przepraszam za zdjęcia, robione na szybko, bo musiałam wychodzić.


Potrzebne będzie nam:
opakowanie niesłonych paluszków (np. Lajkonik Junior)
100g czekolady mlecznej
100g czekolady białej
różne posypki (u mnie pokruszone orzechy, posypka cukrowa, wiórki kokosowe)

Paluszki maczamy w czekoladzie do 2/3 swojej wielkości. Obtaczamy w posypkach i odkładamy do zastygnięcia do lodówki. Podawać schłodzone, bo inaczej czekolada zacznie się rozpływać.



9 komentarze:

Anonimowy at: 18 października 2012 18:51 pisze...

<3

It's So Easy at: 18 października 2012 18:55 pisze...

wow jak świetnie wyglądają ;)

S.B. at: 18 października 2012 18:59 pisze...

fajne, proste, do wyproowania! :)

Dusia at: 18 października 2012 19:39 pisze...

a ja bardzo lubię

Ola at: 18 października 2012 21:32 pisze...

grunt to zaintrygować!

Weronika Król at: 19 października 2012 15:25 pisze...

Dla mnie to absolutna nowość- ale świetna inspiracja na niedrogie i efektowny imprezowe fingerfood !

Becia at: 19 października 2012 16:21 pisze...

o tak, doskonale się sprawdza na wszelkich przyjęciach ;)

Ola Este at: 19 października 2012 18:34 pisze...

super! musze przygotowac w najblizszym czasie na jakies spotkanie ze znajomymi :)

Natka at: 28 listopada 2013 21:21 pisze...

trochę późno pytam, ale czy ich smak odbiega mocno od oryginalnych pocky? ; v ;

Prześlij komentarz

Search This Blog

Ładowanie...

Obserwatorzy

Obserwatorzy Google+

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) brkfst (8) bułki słodkie (9) bób (2) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) pączki (1) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) tarty (6) torty (5) trufle (2) truskawki (2) tłusty czwartek (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) śliwki (4) żółtka (4)