Uwielbiam widok mojej lodówki podczas lata. Pełna jest sezonowych owoców i warzyw, cieszy oczy całą gamą barw. Ma w niej swoje miejsce również bób, który wykorzystałam do przygotowania lekkiego obiadu. Jest trochę roboty z obieraniem go z łupinek, po za tym ciężko powstrzymać się przed podjadaniem... Gotowe kopytka są bardzo delikatne i mają łagodny smak, wręcz idealnie pasujący do wyrazistej fety. Zobaczone kiedyś na kwestiismaku, teraz odtworzone w mojej kuchni.
Składniki:
3 porcje
500 g wyłuskanego bobu
150 g mąki (dałam pół na pół pszenną i żytnią)
1,5 jajka
sól i pieprz
do podania ser feta, masło i pestki słonecznika
Bób gotujemy w osolonej wodzie ok. 30 min. Obieramy i odmierzamy 500 g. Rozgniatamy praską do ziemniaków, dodajemy jajko, przyprawy i stopniowo mąkę. Z ciasta formujemy wałeczki, ewentualnie podsypujemy je mąką i kroimy na mniejsze części. Kopytka wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z dodatkami, dobrze smakują również podsmażone na maśle. Smacznego!
Kopytka z bobu
Autor:
Beata Błaszczyk
6 komentarze
Etykiety: bób, lato, mąka pełnoziarnista, obiadowe, pierogi i kluski, warzywa, wege, wytrawnie, z użyciem mąki, zdrowe
poniedziałek, 21 lipca 2014
6 komentarze
Etykiety: bób, lato, mąka pełnoziarnista, obiadowe, pierogi i kluski, warzywa, wege, wytrawnie, z użyciem mąki, zdrowe
poniedziałek, 21 lipca 2014
Search This Blog
Obserwatorzy
Etykiety
awokado
(1)
Babki
(1)
bakalie
(3)
banany
(4)
beszamel
(1)
bez pieczenia
(7)
bezy
(6)
białka
(1)
białko
(4)
biszkopt
(4)
Boże Narodzenie
(6)
bób
(2)
brkfst
(8)
bułki słodkie
(9)
chleb
(4)
ciasta
(25)
Ciasteczka
(12)
ciastka
(15)
Ciasto drożdżowe
(20)
ciasto francuskie
(2)
ciasto kruche
(13)
ciecierzyca
(2)
coś słodkiego
(77)
cukinia
(5)
curry
(2)
cykl tematyczny
(8)
cynamon
(10)
cytryna
(1)
czekolada
(23)
Dania główne
(21)
desery
(13)
do pieczywa
(7)
domowy fast food
(4)
dynia
(2)
fasola
(5)
faworki
(1)
gryczanka
(1)
Halloween
(1)
herbatniki
(3)
hummus
(2)
jagody
(2)
jajka
(2)
jesień
(19)
kaczka
(1)
kakao
(9)
kandyzowane owoce
(2)
karmelizowane owoce
(2)
kasza
(5)
kasza jaglana
(1)
kokos
(2)
koktajl
(2)
komosa ryżowa
(1)
kremówka
(4)
kruszonka
(4)
kuchnia angielska
(5)
kuchnia chińska
(1)
kuchnia francuska
(3)
kuchnia włoska
(6)
lato
(9)
lody
(2)
lukier
(3)
majonez
(3)
makaron
(7)
maliny
(1)
mango
(1)
masło orzechowe
(4)
mąka orkiszowa
(1)
mąka pełnoziarnista
(13)
mięsne
(6)
mleko roślinne
(2)
moje gadanie
(3)
muffinki i babeczki
(7)
na śniadanie
(48)
naleśniki
(6)
nasiona chia
(1)
niekulinarnie
(3)
nutella
(2)
obiadowe
(33)
omlet
(4)
orzechy
(2)
owoce
(26)
owsianka
(7)
pancakes
(4)
pączki
(1)
pieczywo
(1)
pierniki
(1)
pierogi i kluski
(5)
pierś z kurczaka
(4)
pizza
(2)
Placki naleśniki i pierogi
(19)
podróże
(1)
proteinowe
(1)
przekładane
(3)
raw
(1)
ricotta
(2)
rogaliki
(2)
rolada
(1)
ryby
(1)
ryż
(5)
sałatki
(4)
scones
(1)
serek wiejski
(1)
serniki
(3)
smoothie
(1)
soczewica
(2)
szpinak
(3)
szybkie
(26)
śliwki
(4)
tarty
(6)
tłusty czwartek
(2)
torty
(5)
trufle
(2)
truskawki
(2)
vegan
(1)
warzywa
(23)
warzywa faszerowane
(2)
wege
(4)
Wielkanoc
(2)
współpraca
(3)
wytrawnie
(15)
zakwas
(1)
zapiekanki
(3)
zdrowe
(24)
zima
(14)
zupy
(3)
żółtka
(4)
6 komentarze:
Robiłam kiedyś kluski z fasoli. Myślę, że te będą jeszcze smaczniejsze. Wypróbuję jak najszybciej.
ciekawy pomysł na kopytka:)
Mmm zjadłabym takie kopytka tym bardziej, że bobu nie jadłam wieki ;)
oo robiłam kiedyś takie kluski! świetna alternatywa dla zwykłych kopytek ;))
oj te kopytka muszą być przepyszne ,bardzo lubię bób :)
smakowite dodatki :)
ciekawy przepis :) kopytka lubię w każdej wersji!!
Prześlij komentarz