Pełnoziarniste drożdżówki z truskawkami

Lato bez słodkich drożdżówek to nie lato, prawda? Ja od dawna wyznaję taką zasadę. Mięciutkie wnętrze, słodkie owoce i chrupiąca kruszonka to trio idealne. W gratisie dostajemy umazane sokiem z truskawek ręce i szeroki uśmiech na twarzy. Część mąki pszennej zastąpiłam pełnoziarnistą, a biały cukier-brązowym. Bułeczki są doskonałym pomysłem zarówno na podwieczorek, jak i na trochę bardziej czasochłonne, letnie śniadanie. Zasmakują każdemu, ale ostrzegam, ciężko skończyć na jednej! ;) Zamiast truskawek można użyć każdych innych owoców.
Trochę mniej zdrową, ale za to bardzo smaczną wersję drożdżówek możecie znaleźć TU
inspiracja


Składniki ( 10- 12 średnich)
300g mąki pełnoziarnistej
150g mąki pszennej
paczka 7g drożdży suszonych
1 szklanka ciepłego mleka
60g cukru
80masła
2 jajka

kilka (ok. 400g) truskawek

Kruszonka:
20g miękkiego masła
20g cukru
50g mąki


Mąkę wymieszać z drożdżami, wlać ciepłe mleko, dodać jajka, cukier i roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać ciasto drewnianą łyżką, napowietrzając od spodu lub można wyrobić od razu w robocie kuchennym przez parę minut. Ciasto powinno być trochę sprężyste i luźne. Odstawić w misce przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość, na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, trochę podsypać mąką i odrywać równe kawałki, ok 12. części. Każdy rozpłaszczyć i położyć na blasze z papierem do pieczenia. Na środek każdego ciasta położyć po kilka owoców. Brzegi można posmarować rozbełtanym jajkiem. 
W miseczce rozetrzeć palcami składniki na kruszonkę i obsypać brzegi bułeczek.
Piec ok. 25 minut w temp. 180 st. C, gdy zaczną się rumienić przykryć folią aluminiową. Smacznego!



6 komentarze:

Canette at: 30 czerwca 2014 19:51 pisze...

No i właśnie drożdżówka może być zdrowa i pożywna :D

black_olive at: 30 czerwca 2014 20:06 pisze...

robiłam podobne!
są pyszne :)

Magda C. at: 30 czerwca 2014 21:41 pisze...

Piękne są! :)

Jagodziana Coffee at: 1 lipca 2014 18:17 pisze...

Mają ten "błysk w oku" :) Świetne :)

ladylaura at: 6 lipca 2014 17:09 pisze...

Drożdzówki cudowne ,uwielbiam .

Anonimowy at: 6 stycznia 2020 01:43 pisze...

Witam, czy może być mąka pełnoziarnista żytnia? Monika

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)