Ciasto naleśnikowe:
50 g mąki owsianej (mogą być zmielone na proszek płatki owsiane)
jajko
100 ml mleka
70 ml wody
szczypta soli i sody oczyszczonej
Jajko i mleko mieszamy razem. Stopniowo dodajemy mąkę, ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki. Następnie dolewamy wodę do odpowiedniej konsystencji. Solimy i dodajemy sodę. Odstawiamy na 10 min, potem mieszamy i smażymy naleśniki (wychodzą 4).
Krem czekoladowy z fasoli:
pół puszki czerwonej fasoli z puszki
czubata łyżka kakao
miód/syrop z agawy do smaku (u mnie łyżka)
Fasolę dokładnie płuczemy. Blenderujemy z kakao i miodem, rozcieńczamy odrobinę wodą tak, aby dało się go rozsmarować.Gotowym farszem smarujemy naleśniki.
2 komentarze:
fantastyczny pomysł! od razu nabrałam ochoty na takie naleśniki! tym bardziej w mojej ulubionej owsianej wersji, słodko nadziane :)
aż narobiłaś mi smaka na naleśniki! wyglądają super :)
Prześlij komentarz