Zjedz tęczę

To chyba najbardziej urocze babeczki ever! Od razu poprawiają humor, są kolorowe i radosne, w sam raz na osłodzenie JESZCZE WAKACYJNEGO dnia :) Składniki mieszamy łyżką, rozlewamy do kilku miseczek, dodajemy barwniki a potem przekładamy do papilotek. Cała filozofia. Nam smakowały ;)
 przepis wzięłam stąd

TĘCZOWE BABECZKI


Składniki:
(12 sztuk)
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki soli
- 3/4 szkl. cukru
- 2 duże jajka
- 1 szkl. mleka
- 6 łyżek oleju lub roztopionego i schłodzonego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- barwniki spożywcze w 3 podstawowych kolorach: żółtym, czerwonym i niebieskim.

Przygotowanie ciasta na muffinki zawsze jest tak samo proste – wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce, wszystkie mokre w drugiej. Potem mieszamy zawartość obu misek i mamy już gotowe ciasto. W proponowanym przez nas przepisie trzeba wykonać jeszcze jedną nieskomplikowaną czynność – podzielić ciasto na 5 części i każdą z nich zabarwić na pożądane tęczowe kolory: czerwony, żółty, zielony, niebieski i fioletowy. Potem nakładamy po jednej łyżeczce kolejno poszczególne kolory ciasta do foremek na muffinki i całość wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczenie trwa w zależności od piekarnika około 20 minut, ale warto przed upływem tego czasu sprawdzić patyczkiem, czy środek jest już gotowy.



5 komentarze:

whiness at: 31 sierpnia 2013 09:10 pisze...

Z chęcią skuszę się na kawałek tęczy :)

Kasia at: 31 sierpnia 2013 09:24 pisze...

Takie babeczki najlepsze będą w środku jesieni/zimy na poprawę humoru, gdy za oknem będzie już szaro :)

Magda at: 31 sierpnia 2013 09:45 pisze...

Chcę zjęść trochę tęczy, chcę! :))

teenager ;) at: 31 sierpnia 2013 13:05 pisze...

tęczowe babeczki tak pozytywnie wpływają na ludzi, nie tylko wyglądem ale pewnie i smakiem :)

Karmel-itka at: 31 sierpnia 2013 18:31 pisze...

Beciu, prześliczne rainbow muffins :]

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)