Tym razem nadziałam nimi knedle. To taka szybsza wersja, bo z twarogiem zamiast ziemniaków, ale bardzo mi smakowała. Świetny pomysł na słodki obiad czy śniadanie. Ja na pewno przygotuję jeszcze nie raz. Przepis zaczerpnęłam stąd, cytuję za autorką z kilkoma moimi zmianami
TWAROGOWE KNEDLE ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
(1 porcja)
160g twarogu
białko jaja
50g mąki
szczypta soli
śliwki
śmietana/jogurt naturalny
cukier/miód
Twaróg rozgniatamy z białkiem i solą, następnie dodajemy mąkę i
dokładnie wszystko łączymy. Wyjmujemy masę z miski i formujemy ją w
wałek. Kroimy na 8 równych kawałków. Każdy rozpłaszczamy na kształt
kółka, układamy pokrojone śliwki i zalepiamy. W dłoniach
'obtaczamy' na kształt kulki. Dobrze mieć lekko zwilżone ręce - to
pomaga. Gotowe knedle układamy na obsypanej mąką desce. Kiedy mamy już
wszystkie gotowe - wrzucamy na wrzątek i gotujemy koło 2 minuty od
wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy ze
słodką śmietaną lub jogurtem naturalnym
3 komentarze:
Cieszę się, że smakowały :) Ze śliwkami musiały by równie pyszne co z jagodami!
Super wyglądają, ciekawy przepis.
Zapraszam do mnie
smakowite knedle, na pewno zrobię jeszcze tego lata ;)
Prześlij komentarz