Ok, teraz proszę o oklaski dla jednej z najbardziej rozpustnych owsianek ever.
W moim prywatnym rankingu jest na podium ;) Czekolada i śliwka to jeden z lepszych duetów, więc postanowiłam połączyć je w śniadaniu. Płatki owsiane gotowałam razem z cukinią, śliwkami i daktylami, a dzięki nocy w lodówce owsianka przeszła ich smakiem. Właśnie, przygotowuje się ją wieczorem, wstawia
do lodówki, a potem rano tylko ewentualnie podgrzewa. Łychostajne, sycące, idealne śniadanie na upały.
OWSIANKA CZEKOŚLIWKA
Składniki:
4 czubate łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrębów
szklanka mleka
mała cukinia
2 daktyle lub łyżka cukru
2 czubate łyżeczki gorzkiego kakao
6 śliwek
do podania:
kilka śliwek
serek homogenizowany
starta czekolada
Płatki owsiane i otręby zalewamy wodą i czekamy, aż ją wchłoną. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce. Daktyle kroimy (można je pominąć, a na koniec posłodzić owsiankę). Śliwki pozbawiamy pestek i również kroimy. Płatki przekładamy do garnka, dodajemy cukinię, daktyle, śliwki i kakao. Gotujemy na mleku do gęstości często mieszając. Gotową owsiankę przekładamy do miseczki i wkładamy na całą noc do lodówki. Rano ew. podgrzewamy i podajemy z dodatkami: śliwkami, kleksem z serka homogenizowanego i czekoladą. Gwarantuję, że będzie Wam smakowało :)
5 komentarze:
Mniam, jedna z moich ulubionych owsianek :)
Właśnie dzisiaj jadłam owsiankę czekoladową ze śliwkami z lodówki :) Tylko u mnie była na jogurcie, całkiem bez mleka i gotowania, ale ta wersja też na pewno jest pyszna :)
takie pyszne cukiniowe owsianki mogłabym jeść i jeść :)
O rany, ale się rozpieszczasz! Pyszne śniadanko! :)
Taak, tą owsianką trafiłaś w me gusta:D
Prześlij komentarz