Jestem chora, znowu. Znów mam gorączkę (dzisiaj ponad 38 stopni) i brak siły na cokolwiek. Leżę w łóżku, oglądam telewizję, czytam książki i kaszlę, suuper.
Pokażę Wam pizzę, którą obiecałam jakiś czas temu. Ciasto jest genialne, przygotowywana w dość niekonwencjonalny sposób-poprzez rozciąganie. Z tego co wiem, zapobiega to utracie puszystości. Polecam, ciasto jest chrupiące i nie ugina się pod ciężarem dodatków.
Przepis wzięłam stąd
CIASTO NA PIZZĘ II
Składniki (na 2 średnie pizze):
• 5 dag świeżych drożdży
• 3 szklanki mąki
• 1 szklanka ciepłej wody
• 3 łyżki oleju
• 2 płaskie łyżeczki cukru
• ½ łyżeczki soli
• oregano, bazylia
• żółty ser lub mozzarella
• 5 dag świeżych drożdży
• 3 szklanki mąki
• 1 szklanka ciepłej wody
• 3 łyżki oleju
• 2 płaskie łyżeczki cukru
• ½ łyżeczki soli
• oregano, bazylia
• żółty ser lub mozzarella
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać do miski.
2. Dodać oregano i suszoną bazylię oraz sól.
3. Do miseczki wkruszyć drożdże, wlać wodę.
4. Dodać do miseczki cukier i oliwę.
5. Mieszać, aż drożdże się rozpuszczą.
6. Przygotowany rozczyn wlać do mąki.
7. Zagnieść ciasto. Gdyby było za luźne, podsypać mąką.
8. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
9. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i lekko posmarować olejem. Ja zwilżam olejem papierowy ręcznik i nim przecieram papier.
10. Rozciągnąć palcami ciasto formując pizzę. Nie używać wałka, aby ciasto nie straciło puszystości.
11. Pizzę posmarować lekko olejem.
12. Na placek wyłożyć sos pomidorowy, rozsmarować.
13. Wyłożyć nadzienie.
14. Całość posypać startym serem.
15. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C (termoobieg i dolna grzałka) około 13 - 15 minut.
3. Do miseczki wkruszyć drożdże, wlać wodę.
4. Dodać do miseczki cukier i oliwę.
5. Mieszać, aż drożdże się rozpuszczą.
6. Przygotowany rozczyn wlać do mąki.
7. Zagnieść ciasto. Gdyby było za luźne, podsypać mąką.
8. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
9. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i lekko posmarować olejem. Ja zwilżam olejem papierowy ręcznik i nim przecieram papier.
10. Rozciągnąć palcami ciasto formując pizzę. Nie używać wałka, aby ciasto nie straciło puszystości.
11. Pizzę posmarować lekko olejem.
12. Na placek wyłożyć sos pomidorowy, rozsmarować.
13. Wyłożyć nadzienie.
14. Całość posypać startym serem.
15. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C (termoobieg i dolna grzałka) około 13 - 15 minut.
8 komentarze:
Omnomnom, ale bym sobie zjadła kawałek takiej pizzy :D
lubię lubię lubię to ! :D
Mmm pizza mniam :)
Też się przeziębiłam, na szczęście obyło się bez gorączki :)
domowa pizza zawsze najlepsza:) pysznie wygląda:)
Mamy identyczne blachy, widzę :-D Domowa pizza ma w sobie to coś, chociaż ta zamawiana jest praktycznie nie do odtworzenia w smaku, jak oni ją robią...
zamówiona pizza jest dobra, ale z taką domową nie ma co się równać :)
Dokładnie, jestem tego samego zdania!
Osobiście o wieeele bardziej lubię pizzę domową :) Zamawiana też jest dobra, ale wymięka przy domowej :D
Prześlij komentarz