Apple pie

Powrót do klasyki! No bo tak się złożyło, że akurat w zamrażalniku miałam ciasto kruche, a tata przywiózł pięć kilo jabłek... Musiałam coś upiec, po prostu musiałam. Co prawda, na początku miało być coś w rodzaju tarty rustykalnej (czyli takiej z zawijanymi bokami), jednak w ostatniej chwili zdecydowałam się na coś standardowego. Ta tarta na pewno każdemu zasmakuje. Dowód? Wzięłam kawałek do szkoły i zrobiła furorę.


 Składniki:
 ciasto kruche:
1 jajko
3 żółtka
0,5 kg mąki
kostka margaryny
niecała 1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (ja polecam zamienić część cukru normalnego na waniliowy domowy STĄD)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

około 7 jabłek
cynamon
mleko do posmarowania ciasta na wierzchu
łyżka cukru (opcjonalnie)


Przygotowujemy ciasto: do mąki wbijamy jajka, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, margarynę siekamy i szybko zagniatamy. Odkładamy na godzinę do lodówki.
Jabłka obieramy, kroimy w plasterki. Delikatnie polewamy je sokiem z cytryny, aby nie zczerniały.
Formę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią ciasto, jego nadmiar odcinamy. Układamy jabłka, posypujemy je cynamonem. Z reszty ciasta robimy kratkę. Wierzch smarujemy mlekiem, jeśli chcemy, możemy delikatnie posypać go cukrem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Jeżeli tarta zacznie się za bardzo rumienić, należy przykryć ją folią aluminiową. Smacznego!




9 komentarze:

Anika at: 28 listopada 2012 20:49 pisze...

Pyszności!:)

Anonimowy at: 28 listopada 2012 22:02 pisze...

Łaaaaa, to świetne było <3

Elexis at: 29 listopada 2012 07:30 pisze...

W szkole musieli być zachwyceni:) Może do mnie do pracy z taką tartą wpadniesz?:D Zapraszam:D

Anonimowy at: 29 listopada 2012 15:01 pisze...

a ja mam ochotę na pierogi xD

Kasia | Na walizkach at: 29 listopada 2012 16:14 pisze...

Takie ciacho to zawsze dobra opcja ;)

Anonimowy at: 30 listopada 2012 14:25 pisze...

Wygląda super

Anonimowy at: 30 listopada 2012 15:49 pisze...

Fajnie by było jakbyś podała przepis na jakieś proste ciastka świąteczne i pierniki ;D

Beata Błaszczyk at: 30 listopada 2012 17:09 pisze...

Pojawią się, obiecuję :)

Anonimowy at: 1 grudnia 2012 23:56 pisze...

<3

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)