Składniki:
ciasto kruche:
1 jajko
3 żółtka
0,5 kg mąki
kostka margaryny
niecała 1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (ja polecam zamienić część cukru normalnego na waniliowy domowy STĄD)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
około 7 jabłek
cynamon
mleko do posmarowania ciasta na wierzchu
łyżka cukru (opcjonalnie)
Przygotowujemy ciasto: do mąki wbijamy jajka, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, margarynę siekamy i szybko zagniatamy. Odkładamy na godzinę do lodówki.
Jabłka obieramy, kroimy w plasterki. Delikatnie polewamy je sokiem z cytryny, aby nie zczerniały.
Formę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią ciasto, jego nadmiar odcinamy. Układamy jabłka, posypujemy je cynamonem. Z reszty ciasta robimy kratkę. Wierzch smarujemy mlekiem, jeśli chcemy, możemy delikatnie posypać go cukrem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Jeżeli tarta zacznie się za bardzo rumienić, należy przykryć ją folią aluminiową. Smacznego!
9 komentarze:
Pyszności!:)
Łaaaaa, to świetne było <3
W szkole musieli być zachwyceni:) Może do mnie do pracy z taką tartą wpadniesz?:D Zapraszam:D
a ja mam ochotę na pierogi xD
Takie ciacho to zawsze dobra opcja ;)
Wygląda super
Fajnie by było jakbyś podała przepis na jakieś proste ciastka świąteczne i pierniki ;D
Pojawią się, obiecuję :)
<3
Prześlij komentarz