ZAPIEKANKA POD BESZAMELEM
Składniki:
(ok. 2 porcje)
pierś z kurczaka
kalafior
cukinia
marchewka
garść zielonego groszku
dwie łyżki oliwy (a jeszcze lepiej masła, ja nie miałam)
dwie łyżki mąki
0,5 l mleka
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
Kalafiora kroimy w różyczki i gotujemy al'dente. Cukinie i marchewkę kroimy i podsmażamy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem i podsmażamy. Robimy beszamel: z oliwy i mąki robimy zasmażkę, chwilę smażymy (uważamy, żeby jej nie spalić!). Dolewamy mleko i dokładnie mieszając czekamy, aż sos się zagotuje. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Warzywa mieszamy z mięsem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem, posypujemy zielonym groszkiem i pieczemy przez 30 min w temp. 180 stopni. Smacznego!
5 komentarze:
Zapiekanka wygląda bardzo smacznie - lubię połączenie kalafior, cukinia i kurczak :)
pycha !! zgłodniałam na widok tych zdjęć :(
Ja bym do tego jeszcze dała makaron <3
kombinowanie zawsze mile widziane :)
Mmmm wygląda pysznie! I nie takie skomplikowane co ja bardzo lubię :)
Może w następny weekend przygotuję? :)
Prześlij komentarz