Zamiast tego biorę paczkę ciemnego ryżu, raz-dwa wstawiam wodę, ryż gotuję, czekam. A już za chwilę mam swoje domowe mleko. Łatwe, smaczne i przyjemne.
stąd
MLEKO RYŻOWE
Składniki:
ok 1 litr
100 g ryżu (użyłam brązowego)
laska wanilii
woda do ugotowania ryżu + 3-4 szklanki wrzątku do rozrzedzenia napoju
Ryż gotujemy z laską wanilii aż wchłonie całą wodę (bez tych 3-4 szklanek). Powinien być nawet lekko rozgotowany. Wyciągamy wanilię, a gorący ryż przekładamy do miksera i zalewamy odpowiednią ilością wrzątku. Miksujemy na najwyższych obrotach przez minutę. Przecedzamy przez bardzo gęste sito lub gazę. Jeśli uznamy, że nasze mleko jest za gęste można dodać wrzątku. Odstawiamy do ostudzenia, można w tym czasie znowu wrzucić do napoju laskę wanilii, niech sobie zapach przejdzie.
6 komentarze:
Przepis genialny w swej prostocie :) I w dodatku niezbyt pracochłonny. A oszczędności duże ;)
Jaki ciekawy pomysł! Muszę spróbować :)
czemu nie pijesz mleka?
Ciekawy pomysł zwłaszcza dla osób uczulonych na mleko :)
Zauważyłam, że po jego odstawieniu o wiele lepiej się czuję. Przez jakiś czas miałam podejrzenie nietolerancji laktozy, teraz na szczęście wszystko się uspokoiło. Poza tym, weźmy pod uwagę chociażby ten artykuł: http://mleko.ojoj.pl/
Też ostatnio jestem na etapie wykluczania wielu produktów, w tym mleka. Jedyne czego mi brakuje do produkcji własnych roślinnych mlek to gaza. Muszę jutro się zaopatrzyć i zaczać produkcje :D Ciekawa jestem jak bardzo różnić się będzie takie własnej roboty od tych sklepowych roślinniaków...
pozdrawiam :)
Prześlij komentarz